Narodna galerija

Še vedno si lahko ogledate dela izjemnih slovenskih mojstrov

R.T.
9. 5. 2024, 07.09
Posodobljeno: 9. 5. 2024, 07.16
Deli članek:

V Narodni galeriji je do 14. julija 2024 na ogled izjemna umetniška zbirka Kroples!

Umetniška zbirka Kroples
Henrika Langus (1836–1876) Amor – Kupid, (ok, 1855)

Na ogled je izbor 66 del slovenskih umetnic in umetnikov, kot so Ivana Kobilca, Marko Pernhart, Metka Krašovec, Ivan Grohar, Matija Jama, Rihard Jakopič, Frančišek Smerdu, Lojze Dolinar in drugi. Zasebno umetniško zbirko odlikujejo izjemna kakovost, izbran okus in avtorska zasnova. Večina del je prvič na ogled javnosti. Ob razstavi so pripravili pester spremljevalni program za vse generacije, od javnih vodstev, risanja pred umetninami, vodstev za družine z otroki … Za ogled razstave v lastnem ritmu pa so na voljo avdiovodniki.

Maja vabijo na:

•    Javna vodstva: 9. maj ob 18.00; 12. maj ob 12.00; 26. maj ob 11.00
•    Risanje pred umetninami: 30. maj od 17.00 do 20.00

Riše se s suhimi in oljnimi pasteli v svinčniku. Primerno tudi za začetnike, saj se bodo vsakemu obiskovalcu individualno posvetili. Tokrat se bodo posvetili portretom in figuri.

–––

Vodstva po naročilu in za zaključene skupine

Organizirajo tudi vodstva po razstavi v terminu po vaši izbiri, v času odprtja galerije. Najava je potrebna vsaj tri delovne dni prej.

•    Podari vodstvo, vodstvo za dve osebi s kustosom in pogostitvijo v galerijski kavarni
•    Vodstvo za zaključene skupine

Po predhodni najavi izvajajo tudi vodstva in ustvarjalne delavnice za ranljive skupine. Dejavnosti za ranljive skupine so brezplačne.

Umetniška zbirka Kroples
Rihard Jakopič (1867‒1943) V modri sobi, (1922)

Vodstva za družine z otroki

Po predhodni najavi organizirajo interaktivna družinska vodstva, prilagojena starosti otrok. Izbirate lahko med naslednjimi temami:

•    Galerijski popotniki

Odpravili se boste na potep proti Triglavu in izvedeli, katero mogočno bitje z zlatimi rogovi je nekoč varovalo ta planinski raj, kako so se umetniki nekdaj sploh lotili slikanja krajine in kdo med predstavljenimi slikarji je bil navdušen popotnik in planinec. Kdor bo pravilno odgovoril na kratka vprašanja, si bo prislužil mini nagrado!

•    Na obisku v slikarjevi delavnici

Pokukali boste v slikarjevo delavnico in si ogledali, katere pripomočke je uporabljal pri delu. Pri slikanju kakšne slike pa smo ga ujeli? Prepoznavali boste šege in navade, ki jih je s prijatelji rad upodabljal in spoznavali, ali je bilo življenje nekoč kaj drugačno.

•    Moj odsev, moja zgodba

Na razstavi je predstavljenih kar nekaj avtoportretov slikarjev. Ali boste našli vse? Kakor pravi detektivi boste raziskali, kdo so ti slikarji bili in kaj so lepega naslikali. Seveda pa boste dobili tudi napotke, kako kar najbolje upodobite sami sebe - v galeriji namreč poteka nagradni likovni natečaj, in morda bo prav vaša podoba celo poletje krasila galerijo.

Družine si lahko razstavo ogledajo tudi samostojno z družinskim raziskovalnim vodnikom, ki ga ob nakupu družinske vstopnice prejmejo brezplačno.