Kultura

Olmo Omerzu z drugim filmom na festival v San Sebastianu

STA
30. 7. 2015, 09.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Slovenski režiser Olmo Omerzu se je z drugim filmom z naslovom Družinski film uvrstil v tekmovalni program novih režiserjev na mednarodnem filmskem festivalu v San Sebastianu. Film bo na festivalu, ki bo potekal med od 18. do 26. septembrom, doživel svetovno premiero.

Wikipedia

V tekmovalnem programu novih režiserjev, v katerem prikazujejo prvence in druge filme po vrsti, bodo letos prikazali 13 filmov. Potegovali se bodo za nagrado, vredno 50.000 evrov. Prva projekcija Omerzujevega filma bo 21. septembra, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

Družinski film je zgodba o možu in ženi, ki jadrata po oceanu, otroka pa sta pustila doma, kjer lahko odkrivata meje svoje svobode. Jadrnica se potopi in z njo tudi družina. Pes, ki je ostal na zapuščenem otoku, je njihovo edino upanje.

Omerzujev film je nastal v koprodukciji češkega producenta Endorfilm in slovenskega producenta Arsmedia. Pri filmu so sodelovali še producenti iz Francije, Nemčije in Slovaške, v programu manjšinskih koprodukcij ga je podprl tudi SFC.

Češki in slovenski producent sta sodelovala že pri Omerzujevem prvencu Mlada noč, ki je bil njegov celovečerni absolventski film na praški FAMU. Film se je leta 2012 uvrstil v sekcijo forum na Berlinalu, potem pa bil prikazan na številnih mednarodnih filmskih festivalih, kjer je prejel več nagrad.

Na začetku leta 2013 je Omerzu prejel češko nagrado za odkritje leta - RWE. Nagrado podeljujejo češki filmski kritiki, ki so se tega leta odločali med 30 celovečernimi igranimi in 15 dokumentarnimi filmi. Nagrada RWE - odkritje leta se podeljuje izjemnim posameznikom, katerih delo pomeni hkrati prispevek k razvoju češke kinematografije.

V programu novih režiserjev festivala v San Sebastianu je leta 2005 nagrado prejel Jan Cvitkovič za film Odgrobadogroba, ki je skupaj pobral več kot 20 mednarodnih nagrad. Film je bil tudi v tekmi za nominacijo za oskarja za najboljši tujejezični film.