Kultura

Poletna noč zavzema posebno mesto

alesh.maatko@svet24.si
1. 7. 2015, 21.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Z gala koncertom Poletna noč, ki ga RTV Slovenija pripravlja v sodelovanju s Festivalom Ljubljana, so se letos poklonili Elzi Budau, ki je napisala več kot tisoč besedil za pesmi.

Mediaspeed

Mediaspeed

20 največjih uspešnic Slovenske popevke izpod peresa izjemne besedilopiske Elze Budau, ki ji je bil gala koncert tudi posvečen, so zapeli številni slovenski glasbeniki. Ob spremljavi Big Banda in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod taktirko Patrika Grebla so tako na odru razprodanih ljubljanskih Križank prepevali Anika Horvat, Manca Izmajlova, Severa Gjurin, Nuška Drašček, Nina Strnad, Rok Pečečnik, Jure Ivanušič, Elda Viler, Oto Pestner in ne nazadnje še voditelj Saša Tabaković.

Mediaspeed

Napisala več kot tisoč besedil

Pri izboru popevk je sodelovala tudi avtorica besedil pesmi. Kot je dejala, je najprej razmišljala o temi, na katero bo ubran večer. »Odločitev je bila logična, povsem preprosta in prepričana sem, da je prava. Letošnja Poletna noč je bila posvečena – poletni noči. Zanjo sem izbrala svoje najlepše ljubezenske pesmi,« je povedala pesnica, pisateljica in dolgoletna novinarka v uredništvu dokumentarnih oddaj na Radiu Slovenija. Ko jo povprašamo, katera pesem ji je najljubša, Elza odgovori: »Vse moje pesmi so mi ljube, vsaka na svoj način, a Poletna noč zavzema posebno mesto, pa ne le zato, ker je 'prvorojenka'. Morda je čarobni ključ, ki odpira vrata srca. Vesela sem, da je skoraj že ponarodela. Ni poletne noči brez Poletne noči.« Na večeru so tako zazvenele zimzelene pesmi, kot so Nasmeh poletnih dni, Ti si moja ljubezen, S teboj, Zelena leta, Šepet poletnih trav, Pegasto dekle, Sto majhnih nežnosti, Brez besed, Samo nasmeh je bolj grenak in seveda ob koncu še Poletna noč, po kateri je prireditev dobila ime.

Mediaspeed

Spomin na zlate čase

Gala koncert Poletna noč je postala tradicionalna prireditev, ki obuja spomin na zlate čase Slovenske popevke. V zadnjih letih so jo posvetili Atiju Sossu, Majdi Sepe, Eldi Viler, Juretu Robežniku, Mojmirju Sepetu, Dušanu Velkaverhu, Juretu Robežniku in 50-letnici Slovenske popevke, lani pa mestu Ljubljani. Poletna noč je v vseh teh letih slovenski glasbeni prostor obogatila s številnimi pevskimi zvezdami in še številnejšimi skladbami. Marsikatera med njimi je postala in ostala uspešnica za vse generacije.

Mediaspeed