Že četrti ubežnik

Iz dunajskega zapora pobegnil »zelo nevaren« zapornik

R.T.
23. 11. 2023, 19.50
Posodobljeno: 23. 11. 2023, 19.51
Deli članek:

28-letni zapornik v resnici ni pobegnil iz zapora, temveč iz Splošne bolnišnice na Dunaju (AKH), kamor so ga odpeljali na zdravljenje.

LPD Wien
Na begu je 28-letnik, ki je po poročanju avstrijskih medijev psihično nestabilen.

V Avstriji poteka obsežna iskalna akcija za pobeglim kaznjencem, ki je danes priložnost za beg izkoristil v dunajski bolnišnici, kjer je bil po pojasnilih avstrijskega ministrstva za pravosodje na »absolutno nujnem zdravniškem pregledu in zdravljenju zaradi poškodbe, ki je niso mogli zdraviti v posebni bolnišnici v zaporu.« Domnevno gre za zlomljen prst, poročajo avstrijski mediji, ki dodajajo, da sta ga v bolnišnico v lisicah odpeljala dva pravosodna policista. V čakalnici se je nenadoma pognal v beg, paznika pa ga nista uspela ujeti. Eden od obeh naj bi se med lovom tudi poškodoval.

Policisti so nemudoma začeli z iskalno akcijo, v kateri je sodeloval tudi helikopter, a njihovi napori zaenkrat niso obrodili sadov. Časnik Kronenzeitung poroča, da gre za psihično nestabilnega zapornika, avstrijski Kurier pa dodaja, da se je v zaporu znašel zaradi kaznivih dejanj napada na uradno osebo, povzročitve hude telesne poškodbe in kršitve razvpitega avstrijskega zakona o prepovedi sodelovanja v določenih ekstremističnih organizacijah (Verbotsgesetz).

Že četrti v zadnjem obdobju

28-letnik je sicer že četrti zapornik, ki je v zadnjem obdobju pobegnil iz rok avstrijskega pravosodja. Vsi trije njegovi predhodniki so prav tako pobegnili med obiskom bolnišnice. Eden med njimi, 16-letni Afganistanec, je bil celo tako predrzen, da je v času bega na Instagramu objavljal videoposnetke. Nedavno so ga izsledili in poslali nazaj za zapahe. A za precej bolj nevarnega velja nek čečenski zapornik, ki je bil zaprt zaradi poskusa ropa tovornjaka za prevoz gotovine. Gre za izkušenega mojstra borilnih veščin, ki je dolgoletno zaporno kazen prestajal v zaporu v mestu Krems an der Donau in ga še vedno niso izsledili. So pa avstrijski policisti že aretirali tretjega zapornika, ki se nedavno iz bolnišnice ni vrnil v zapor v mestu Schwarzau am Steinfeld.