Prava limonada

Policisti odstranili moža, k ženi se je preselil ljubček – policist

Nenad Glücks
1. 7. 2023, 07.20
Deli članek:

Saj ni res, pa je, bi lahko označili dogajanje na celjski policijski postaji oziroma v manjšem kraju nedaleč od Celja. Potem ko so policisti možu izdali odredbo o prepovedi približevanja ženi, se je že naslednji dan k njej preselil policist s te postaje.

Marko Vaupotič / M24
Fotografija je simbolična.

Po besedah virov portala Reporter, je na celjski policijski postaji nedavno prišlo do suma zlorabe uradnega položaja, kar se očita tamkajšnjemu policistu U. M. Slednjega je na generalno policijsko upravo prijavil M. Š., kateremu je eden od policistov z omenjene policijske postaje (kolega policista U. M.) septembra lani izdal odredbo o prepovedi približevanja ženi in mladoletni hčerki.

Žena možu ni očitala fizičnega nasilja, pač pa med drugim besede, da je nesposobna mati in da ima druge moške. Njena prijava se sicer nanaša na obdobje med 2014 in 2020, a ne glede na to so policisti septembra lani M. Š. izdali prepoved približevanja.

Skratka, možak je moral čez noč zapustiti dom, še več, pravi, da mu je bil onemogočen tudi stik z osemletno hčerko, zoper katero se mu prav tako ne očita nobeno nasilje. Po odstranitvi iz domače hiše je ženi poslal nekaj SMS-sporočil, v katerem jo je prosil, da mu pojasni, zakaj je to storila.

Prazno posteljo je hitro zapolnila

A namesto odgovora, kot je pojasnil njegov pravni zastopnik, se je pri njem pojavil policist U. M. in mu izdal plačilni nalog zaradi prekrška. Češ da je prekršil prepoved približevanja, M. Š. pa mu je razložil, da je sporočilo ženi napisal iz obupa, saj nima kam iti. Po besedah njegovega pravnega zastopnika sta okrožno sodišče v Celju in CSD glede prepovedi približevanja zgolj sledila policistom in nista izvajala nobenih dokazov. Odredba o prepovedi približevanja je bila tako podaljšana.

Profimedia
Okrožno sodišče Celje

A na svoje veliko začudenje je februarja letos od znancev, sosedov in prijateljev izvedel, da se je še isti ali naslednji dan po njegovi izselitvi v njegovo hišo naselil ravno policist U. M. Torej tisti, ki ga je kaznoval zaradi poslanega sporočila.

Policist je bil torej v intimni zvezi z njegovo ženo, pravi M. Š. To naj bi se dogajalo brez njegove vednosti, vse odkar je ta policist obravnaval ženo v prometni nesreči pred dvema ali tremi leti. Prepričan je, da so za to zvezo vedeli drugi policisti na celjski policijski postaji in so z odredbo o prepovedi približevanja njega enostavno odstranili z doma, da se je njihov kolega lahko tja naselil. Ker se policist, ki mu je napisal plačilni nalog zaradi poslanih sporočil (torej intimni partner njegove žene), ni izločil iz postopka, ga je prijavil na generalno policijsko upravo zaradi zlorabe uradnega položaja oziroma predlagal uvedbo nadzora nad delom policije.

Obravnava še teče

Na policijo so novinarji vprašali, kaj so ugotovili, ali so zoper policista ukrepali. Tak je njihov odgovor: »Potrdimo lahko, da na podlagi prijave v notranjevarnostnem postopku preverjamo ukrepe policije in domnevna odklonska ravnanja policistov. Notranjevarnostni postopek še ni zaključen. Notranjevarnostni postopki se izvajajo toliko časa, kot je nujno potrebno za ugotovitev vseh dejstev in okoliščin odklonskih pojavov in ravnanj. Če se z notranjo preiskavo ugotovi sum storitve kaznivega ravnanja, policija uvede ali predlaga uvedbo postopka pred pristojnimi organi in sprejme ukrepe za vzpostavitev notranje varnosti. V policiji si prizadevamo za zakonitost opravljenih nalog in pooblastil zaradi zagotavljanja varnosti posameznikom in skupnosti, spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter krepitve pravne države.«