Imel je črn avto

Poskus ugrabitve? Moški pred gasilskim domom otroka vabil k sebi

P.K.
24. 2. 2023, 12.54
Posodobljeno: 27. 2. 2023, 12.55
Deli članek:

Na družbenih omrežjih njegovih uporabniki ponovno poročate o novem primeru nagovarjanja otrok in vabljena v avto.

Profimedia
Fanta sta stekla stran.

Zgodilo se je v Občini Dobrova – Polhov Gradec in sicer v kraju Hruševo. "Danes sta bila moj sin in njegov prijatelj pred gasilskim domom, kjer sta čakala na gasilske vaje PGD Hruševo. Pripeljal se je neznanec in ju vabil, naj gresta z njim, da jima bo nekaj pokazal. Ker sta bila pametna, sta stekla stran in moški se je odpeljal," je sporočil in povedal še, da je šlo za vozilo črne barve znamke BMW, da je bil moški neobrit in v črnih oblačilih.

V zadnje pol leta smo o podobnih dogodkih poročali večkrat. Zgodili so se po različnih koncih Slovenije; od lanske jeseni še v Mariboru, na Obali, v ljubljanski četrti Polje, Slovenj Gradcu in ponekod drugod. Nazadnje na Igu. Konec preteklega leta so namreč tamkajšnji domačini policiji sporočili, da je prišlo do domnevnega vabljenja otroka v vozilo, kamor naj bi ga na avtobusnem postajališču vabil starejši par. "Policisti so o tem zbirali obvestila, oseb in motiva nam do zdaj ni uspelo ugotoviti niti potrditi, ali je do dogodka sploh prišlo. V dogodku do zdaj nismo zaznali elementov kaznivih ravnanj. Drugih tovrstnih zadev na območju občine Ig v zadnjem obdobju nismo obravnavali," so sporočili s Policijske uprave (PU) Ljubljana.

Profimedia
Do zdaj smo v Sloveniji obravnavali samo eno ugrabitev otroka do 14 let.

Koliko je sploh urabitev v Sloveniji?

Policija je sporočila, da so kazniva dejanja (dejanskih) ugrabitev in prisilnega izginotja pri nas redka in da so večinoma izvršena med odraslimi osebami, motivi za taka dejanja pa izvirajo iz dolžniško-upniških ali drugih razmerij med odraslimi osebami, iz motiva pridobitve premoženjske koristi ipd. "Storitev tega kaznivega dejanja obsega posebne primere prisiljenja in protipravnega odvzema prostosti žrtvi z namenom izsiljevanja. Namen storilca pri izvršitvi tovrstnih kaznivih dejanj je izrazito usmerjen zoper življenje in telo, osebno varnost in svobodo ter pravico do svobode gibanja posameznika, poleg tega pa storilce teh kaznivih dejanj nemalokrat vodijo skrajno neracionalni vzgibi in posebna emotivna stanja," so povedali.

Javiili so še, da so v obdobju od leta 2010 do 2022 obravnavali in rešili en primer ugrabitve otroka starosti do 14 let.