LJUBEZENSKE PREVARE

Razkrili združbo, ki je od Evropejk izmamila več milijonov evrov

M. T. V.
21. 10. 2022, 14.10
Posodobljeno: 21. 10. 2022, 14.22
Deli članek:

V eni najbolj obsežnih operacij proti kibernetskemu zločinu v Evropski uniji je španska policija aretirala 16 osumljencev, ki so s tako imenovanimi 'ljubezenskimi prevarami' opeharili več kot dvajset žensk in jim pobrali več milijonov evrov.

Profimedia
Ženske so mislile, da denar pošiljajo ameriškemu vojaku na misiji.

Preiskava se je začela, ko je ženska iz španskega mesta Alicante prijavila, da je domnevnemu ameriškemu vojaku, ki ga je spoznala na internetni strani za zmenke, več let pošiljala denar – vsega skupaj mu je nakazala 835 tisoč evrov, za kar je porabila vse svoje prihranke in celo vzela posojilo. Ko so kriminalisti začeli raziskovati, so ugotovili, da za tem stoji dobro organizirana kriminalna tolpa, ki jo vodi 27-letni iz Nigerije, njihov sedež pa je bil na španskem otoku Majorka. Ukvarjali so se s tipičnimi internetnimi 'ljubezenskimi prevarami': na spletnih portalih za zmenke so ustvarili lažne profile ameriških vojakov na tajnih misijah, s katerimi so iskali potencialne žrtve, predvsem samske ženske v srednjih letih, pridobili njihovo zaupanje, jim izpovedovali ljubezen, obljubljali srečanja in podobno, vmes pa prosili za denar z izgovori, da ga potrebujejo za letalske karte, odplačilo dolga, zaščito, podkupnine … Imeli so celo najetega čednega igralca, ki je upodabljal vojaka in snemal posnetke. Osamljene zaljubljene ženske so seveda nasedle in pošiljale denar na fiktivne račune v tujini.

Španska policija pravi, da je bilo oškodovanih najmanj dvajset žensk iz Nemčije, Italije, Španije, Finske, Luksemburga, Poljske, Litve, Romunije, Slovaške in Hrvaške, kibernetski zločinci pa so od njih pobrali več milijonov evrov. Kriminalisti trdijo, da so v operaciji, imenovani Operation marine, popolnoma uničili omenjeno združbo, aretirali so njenega vodjo in še petnajst drugih članov.