Nesreče v gorah

Pestro v gorah: »Tempo reševanj je peklenski«

E. J.
25. 7. 2022, 10.00
Posodobljeno: 25. 7. 2022, 10.24
Deli članek:

Policijski helikopter z dežurno ekipo za reševanje v gorah je preko vikenda obravnaval množico gorskih nesreč, skupno kar 12!

PU Kranj
Policijski helikopter z dežurno ekipo za reševanje v gorah je imel ta vikend polne roke dela.

Iz Policijske uprave Kranj so sporočili, da je bilo preko vikenda izredno pestro tudi v gorah, saj je Policijski helikopter z dežurno ekipo za reševanje v gorah je preko vikenda obravnaval množico gorskih nesreč, skupno kar 12! »V petek in nedeljo so se zgodile po tri nesreče, v soboto pa jih je bilo šest,« je povedal mag. Bojan Kos, predstavnik za odnose z javnostmi in višji samostojni policijski inšpektor z Policijske uprave Kranj. V petek je ekipa zaradi slabosti reševala moškega pri domu V. Staniča pod Triglavom, na Kobali pa se je poškodoval jadralni padalec. Z območju Jalovca pa so, prav tako v petek, v zdravstveno ustanovo zaradi težjega bolezenskega stanja prepeljali neodzivnega moškega, ki je ležal ob poti.

Obnemogli pohodniki in poškodovan jadralni padalec

V soboto je policijski helikopter z ekipo na območju Brezovice reševal v gozdarski nesreči. Z območja Skute so v dolino prepeljali onemoglega pohodnika, še dva iz skupine pa so v dolino peš pospremili kamniški gorski reševalci. V kanjonu Sušec je obiskovalka zdrsnila pred skokom v vodo in se poškodovala, na gori Svinjak pa se je poškodoval jadralni padalec. Na Velikem Lemežu so omagali trije tuji državljani. Zgrešili so pot in napačno ocenili svojo fizično pripravljenost. V Veliki Babi na Zgornjem Jezerskem pa sta ostali zaplezani dve alpinistki. Zgrešili sta smer in zašli na krušljivo brezizhodno območje. Vsi so bili rešeni.

Planinko morda ni ugriznila kača?

Še trije dogodki v gorah so se zgodili včeraj. Na območju Bogatina je omagala pohodnica. Na območju Stola je bil prijavljen domneven ugriz kače v roko planinke. Obstaja možnost, da je šlo za pik ali rano, ki jo je lahko povzročila tudi druga žival. Okoliščine kažejo, da gre za blage posledice. Na območju Poljške planine pa si je planinka poškodovala nogo.

Opozorilo: lahko gre za življenjsko ogrožajoče situacije

Ob vsem tem dogajanju s Policijske uprave Kranj zato sporočajo vsem pohodnikom in turistom: »Tempo reševanj je peklenski. Zato vnovič pozivamo k varnosti v gorah in prilagajanju tur dejanskim sposobnostim posameznika. Hodite po poteh, ne zahajajte iz smeri. Težava so tudi zelo visoke temperature in možna neurja z udari strel. Upoštevajte to, ker gre lahko za življenjsko ogrožajoče situacije. Turistični delavci, na zahtevnost slovenskih gora opozorite svoje goste.«