Na temni strani Slovenije

Škandali in krvavi dogodki, ki so zaznamovali leto 2019

S.S.
30. 12. 2019, 19.30
Deli članek:

Primer Abramov, beg poslovneža v neznano, spodletelo ščuvanje k državnemu prevratu s plastičnim orožjem, ugrabitev Belokranjca v vinogradu, skrivnostno izginotje in nasilna smrt Danijela Božića so nekateri primeri, ki so v letošnjem letu dvigali največ prahu.

STA
Sebastien Abramov je svojo punco Julijo Adlešič življenjsko in nezgodno zavaroval pri petih zavarovalnicah ter jo prepričal, da si odreže roko, trdijo tožilci.

Afera odrezana roka

Zgodba, ki je v letošnjem letu dvignila največ prahu, se bere kot kakšen hollywoodski scenarij, v javnosti pa je odjeknila marca. Sebastien Abramov je svojo punco Julijo Adlešič življenjsko in nezgodno zavaroval pri petih zavarovalnicah. Če bi postala invalidka, bi ji pripadlo 1.217.950 evrov odškodnine. Dekletu so odrezano roko prišili nazaj v ljubljanskem kliničnem centru, vendar naj bi jo doma tiščala v zamrzovalnik, da bi ji odmrla, pri tem pa je upala, da bo vseeno dobila izplačano odškodnino. Roka ni odmrla, policija pa je ugotovila, da ni šlo za nesrečo, kot so poskušali prikazati vpleteni –, in sicer da je na nesrečnico med žaganjem vej skočil nemški ovčar. Zavarovalnice zato tudi niso izplačale denarja. Poleg Abramova in Adlešičeve sta se pod obtožbo znašla še starša glavnega protagonista, mama Tinka Huskić Colarič in oče Gorazd Colarič. Na predobravnavnih narokih so vsi zanikali krivdo, sodni postopek pa bo stekel v letu 2020. Kot izhaja iz obtožnice tožilca Sedina Kičina, so Adlešičeva, Abramov in Huskić Colaričeva obtoženi petih kaznivih dejanj goljufije, Colarič pa ene goljufije na račun več zavarovalnic. Grozi jim do osem let zaporne kazni.

Interpol
Od avgusta na Interpolovem seznamu najbolj iskanih oseb najdemo poslovneža Sergeja Racmana, ki je pred očitki zlorabe prostitucije v klubu Marina na Ajševici pri Novi Gorici poniknil v neznano.

Racmanov beg v tujino

Od avgusta na Interpolovem seznamu najbolj iskanih oseb najdemo poslovneža Sergeja Racmana, ki je pred očitki zlorabe prostitucije v klubu Marina na Ajševici pri Novi Gorici pobegnil v tujino. Omenjeni nočni klub deluje v okviru družbe Cratos, ki jo poleg Racmana lastniško obvladujeta še Jože Kojc in Dejan Šurbek. Pod obtožbo se je sicer znašlo osemnajst fizičnih oseb, tožilstvo pa jim poleg zlorabe prostitucije očita še trgovino z ljudmi in promet z drogo. Obtoženi so bili po navedbah tožilstva povezani v hudodelsko združbo, ki je od avgusta 2014 do januarja letos izkoriščala 413 deklet, ki so bile najstarejšo obrt na svetu prisiljene izvajati zaradi socialne in ekonomske situacije, praktično vse pa so bile tuje državljanke, večinoma iz držav nekdanje Jugoslavije. Racmanu na ljubljanskem okrožnem sodišču sodijo tudi zaradi domnevnega oškodovanja upnikov Koloseja.

Bobo
Od 19. decembra portret vodje Štajerske varde najdemo na seznamu iskanih oseb slovenske policije, on pa medtem še naprej paradira ob naši južni meji in opreza za migranti.

Spodletelo ščuvanje k državnemu prevratu

Veliko prahu je v javnosti dvignil tudi Andrej Šiško s svojo Štajersko vardo. Marca je bil na mariborskem okrožnem sodišču spoznan za krivega ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, za kar je bil obsojen na osem mesecev zapora, pri čemer pa je večino že odslužil v priporu, iz katerega ga je sodišče do pravnomočnosti izpustilo ob izreku sodbe. Po pravnomočnosti je prejel poziv, naj se oglasi v zaporu, ker pa tega ni storil, je sodišče zanj odredilo prisilni privod. Od 19. decembra portret vodje Štajerske varde najdemo na seznamu iskanih oseb slovenske policije, on pa medtem še naprej paradira ob naši južni meji, kolege vardiste pa v domači hiši zabava z brenkanjem na kitaro, kot je razvidno iz posnetkov na youtubu.

Primož Lavre
V javnosti je odmevala tudi ugrabitev 79-letnega Belokranjca Mirka Moravca, ki so ga trije migranti presenetili v domačem vinogradu.

Ugrabitev Belokranjca Mirka Moravca

V javnosti je odmevala tudi ugrabitev 79-letnega Belokranjca Mirka Moravca, ki so ga trije migranti presenetili v domačem vinogradu, ga oropali in zato, da jih ne bi prijavil policiji, zvezali, strpali v prtljažnik avtomobila in se skupaj z njim odpeljali proti italijanski meji. Pred mejo so mu nato prerezali vrv na rokah, vozilo zapustili in pot peš nadaljevali v Italijo. Tam pa so jih prijeli italijanski varnostni organi in jih vrnili nazaj v Sloveniji, kjer so naposled pristali v priporu. Osemnajstletni Alžirec in 25-letni Maročan sta na novomeškem okrožnem sodišču priznala krivdo, dejanje obžalovala ter se opravičila ugrabljenemu Moravcu in Republiki Sloveniji. Sodišče jima je izreklo enotno kazen po eno leto in devet mesecev zapora, po prestani kazni pa ju bodo za pet let izgnali iz države. Postopek zoper tretjega domnevnega ugrabitelja je sodišče izločilo, saj mora najprej preveriti njegovo dejansko starost.

PU Ljubljana
Skrivnostno izginotje 35-letnega Ljubljančana Danijela Božića se je končalo po najbolj črnem scenariju. Policisti so ga po dobrih dveh tednih iskanja v začetku decembra našli mrtvega v okolici Kranja.

Skrivnostno izginotje, nasilna smrt …

Skrivnostno izginotje 35-letnega Ljubljančana Danijela Božića se je končalo po najbolj črnem scenariju. Policisti so ga po dobrih dveh tednih iskanja v začetku decembra našli mrtvega v okolici Kranja. Nazadnje so ga videli živega 15. novembra na območju Ankarana. Tistega dne so v Ankaranu policisti obravnavali kaznivo dejanje nasilništva, ki sta ga osumljena 29-letni Slovenec in 29-letni državljan Črne gore, saj naj bi pretepla 38-letnega Ljubljančana. Policisti so nasilneža pridržali, preiskovalni sodnik pa ju je poslal v pripor. Na tem mestu je v zgodbo vstopil nesrečni Danijel, ki se svojcem od tistega dne ni več oglasil na telefon. Danijel se je na območje Ankarana namreč pripeljal v osebnem avtomobilu skupaj z osebami, ki so bile vpletene v omenjeni pretep, so ugotovili v preiskavi. Kriminalisti pa so takoj posumili, da bi lahko bil tudi Danijel žrtev kaznivega dejanja, ugrabitve in umora. Policija zadevo obravnava prednostno in išče storilce, ki bi še lahko bili vpleteni v primer.