Policija svetuje

Ne bodite naivni ali preveč pogumni

T.L.
13. 7. 2018, 11.12
Posodobljeno: 13. 7. 2018, 11.19
Deli članek:

Znova je očitno priljubljeno zbiranje prostovoljnih prispevkov po slovenskih ulicah, zato imajo policisti za občane nekaj nasvetov.

Profimedia
Policija opozarja pred nepridipravi.

V minulih dneh so policisti prejeli več klicev, v katerih so jih občani obveščali o osebah, ki zbirajo prostovoljne prispevke, nekateri od teh naj bi imeli plakate, na katerih piše, da gre za gluhoneme osebe.

Občani so poročali, da se to dogaja  v mestnih središčih in v neposredni bližini nakupovalnih centrov na območju Kopra, Izole in Pirana. V četrtek so policisti PP Izola po prejetem klicu občana izsledili štiri državljane Romunije, za dva od njih so ugotovili, da sta dejansko zbirala prostovoljne prispevke. Ker je bilo njuno dejanje v nasprotju z 5. členom zakona o varstvu javnega reda in miru (ZJRM-1), jima je bila izrečena globa.

Zbiranje prostovoljnih prispevkov namreč ureja ZJRM-1 v 5. členu, ki določa, da lahko prostovoljne prispevke zbirajo nepridobitne pravne in fizične osebe, ki pa morajo imeti dovoljenje upravne enote. Navedeno ne velja za verske skupnosti, ko prostovoljne prispevke zbirajo v svojih prostorih za verske namene. Kazenska sankcija je predvidena v 17. členu in znaša od 104,32 do 208,65 evrov za fizično osebo, od 417,29 do 834,59 evrov za pravno osebo in samostojnega podjetnika ter od 208,65 do 417,29 evrov za odgovorno osebo.

Če nekdo na javnem kraju na vsiljiv ali žaljiv način koga nadleguje z beračenjem za denar ali druge materialne dobrine, se kaznuje z globo v višini 41,73 evrov, kar določa 9. člen ZJRM-1. Prekršek po tej določbi je storjen, če oseba vznemirja osebe s svojimi aktivnimi dejanji (vlačenje za obleko, zmerjanje, prijemanje za roke, itd). Če oseba zgolj stoji na mestu in prosi za denar, prekršek po tem členu ni storjen.

Policija občanom svetuje, naj - preden izročijo prostovoljni prispevek -, od osebe zahtevajo na vpogled dovoljenje upravne enote. Če oseba tovrstnega dovoljenja nima, je to lahko znak, da zbira prostovoljne prispevke brez dovoljenja in s tem izpolni znake prekrška. Če oseba pokaže dovoljenje, pa občan posumi, da dovoljenje ni pristno oz. originalno, naj o tem nemudoma obvesti policijo na številko 113 in poda čim podrobnejši opis oseb in morebitnih vozil, s katerimi so se odpeljali s kraja, saj je za tovrstne osebe značilno hitro menjavanje lokacij prav z namenom, da se izognejo srečanju s policijo.

Občani naj se pri tem po nepotrebnem ne izpostavljajo, saj gre v večini primerov za dobro organizirane kriminalne združbe, ki se ukvarjajo s tovrstnimi dejanji in praviloma ne delujejo individualno, temveč v skupini. Če zbiranje prostovoljnih prispevkov postane preveč nasilno ali žaljivo, naj se občani v kolikor je to možno, kontaktu z osebo poskušajo izognit na način, da se premaknejo blizu drugih ljudi in o tem takoj, ko je mogoče, obvestijo policijo.