Preložen narok

Streljal iz avtomobila in ga lovil po avtocesti

Gabrijel Toplak/Novice Svet24
27. 2. 2018, 20.30
Deli članek:

Sojenje Matjažu Ferliču za poskus umora marca lani – na predobravnavnem naroku se ni izrekel o svoji krivdi – se bo nadaljevalo marca.

Gabrijel Toplak
Obtožnica Ferliča bremeni poskusa umora in povzročitve splošne nevarnosti.

Pred mariborsko okrožno sodnico Barbaro Nerat je včeraj stopil 27-letni Matjaž Ferlič, ki ga okrožno državno tožilstvo bremeni poskusa umora 37-letnega Dejana Gjerkeša iz Slovenske Bistrice.

ŠTEVILKI NEDOSEGLJIVI

A sojenje, na katerem so bili poleg obtoženega prisotni še njegova zagovornica Tanja Kompara, odvetnik oškodovanca Matjaž Matjašec in okrožna državna tožilka, se je presenetljivo hitro zaključilo. Sodnica Neratova je prisotne nagovorila, da nima dobrih novic. »Sodni spis smo želeli dopolniti s pisnimi mnenji sodnega izvedenca za psihiatrijo Gorazda Mrevljeta in kliničnega psihologa Tristana Riglerja o osebnostni strukturi obdolženega, vendar ju še nismo prejeli. Mravljeta sem poskušala priklicati po telefonu in ga povprašati, ali bo na obravnavi, a je bila številka nedosegljiva,« je dejala Neratova in narok preložila na 14. marec.

UPOČASNITEV POSNETKOV

Obdolženi trdi, da je bilo njegovo ravnanje posledica njegovega psihično in fizično zelo napornega življenja v tistem obdobju. Ustreliti ali umoriti pa ni želel nikogar.

Do takrat, je dodala sodnica, bosta obramba in tožilstvo imela dovolj časa, da ga preučita in se pripravita na sojenje. Glede na posnetke kamer z več prizorišč streljanja pa bo sodišče priklicalo bodisi svojega AV-tehnika ali ustreznega sodnega izvedenca. Posnetke, tako Neratova, bi bilo namreč treba upočasniti, saj jih težko locirajo. »Najbolje bo, če obravnavo v istem obsegu preložimo, saj do takrat pričakujemo, da bosta oba izvedenca svoji mnenji vrnila v sodni spis,« je sklenila sodnica.

FILMSKI LOV S STRELJANJEM

Marca lani je Ferlič po navedbah v obtožnici večkrat streljal in z nabojem tudi poškodoval 37-letnika. Dogodek, ki smo mu največkrat priča v ameriških filmih, se je začel odvijati na parkirišču nekdanje trgovine v Hočah, kjer sta bila v avtomobilu napadenega še Ferličeva 32-letna partnerica in štiriletni otrok. Obtoženi se je z belim BMW pripeljal na parkirišče in s pištolo nameril proti Gjerkeševemu audiju ter začel streljati (Ferlič ves čas na sodišču trdi, da je ciljal zgolj v pnevmatike, op. p.). Napadenemu je uspelo odpeljati proti Mariboru, Ferlič pa mu je sledil. Med begom je se je Ferlič presedel v belo škoda octavio, ki je v lasti partnerice, in oškodovanca ponovno izsledil na avtocesti A1. Ko ga je prehitel, mu zaprl pot in ga prisilil, da je ustavil, je nanj ponovno streljal. Nekaj nabojev je vanj spet izstrelil na Tržaški cesti in eden od nabojev je takrat 36-letnika zadel v ledveni predel. Kljub temu mu je uspelo pripeljati do policijske postaje.