Spust po Muri

Premalo dokazov za odgovornost župana

Gabrijel Toplak/Novice Svet24
28. 1. 2018, 07.30
Posodobljeno: 28. 1. 2018, 08.12
Deli članek:

Po prevrnitvi čolna sta bila dva potnika lažje poškodovana, ena udeleženka pa huje in so jo morali tudi oživljati.

Sobotainfo
Od nesreče spusta ne organizirajo več.

Murskosoboško tožilstvo je Karlu Lipiču, predsedniku Zveze ekoloških gibanj (ZEG), očitalo odgovornost za nezgodo med spustom po reki Muri, v kateri se je junija 2015 en človek hudo poškodoval. Zanj je zahtevalo kazen eno leto zapora, a ga je sodni senat oprostil.

POTNIKI SO POPADALI V VODO

Čoln, v katerem je bilo 8 Madžarov, je zaradi podivjane reke sunkovito zadel v brod pri Melincih in vsi potniki so ob trku popadali v vodo.

ŠE NIČ O PRITOŽBI

To je potrdil Žarko Bejek, vodja Okrožnega državnega tožilstva v Murski Soboti, in dodal: »Tožilec je v sklepni besedi vztrajal, da na brežini reke ni bilo rediteljev. Kar pa zadeva napoved pritožbe, se tožilec, ki dela na zadevi, o tem še ni odločil.«

Ob spustu po reki, ki ga je organizirala ZEG z nekaterimi občinami iz štirih držav ob Muri, se je sredi hude nevihte zgodila nesreča. Iz gumijastega čolna je v vodo najprej padel krmar, čoln z osmimi državljani Madžarske pa je odbrzel naprej po Muri. Podivjana reka je čoln začela odnašati bližje bregu, zato je kmalu sunkovito zadel v brod pri Melincih in vsi potniki so popadali v vodo. Lipič naj bi po mnenju tožilstva povzročil kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti.

»Naloga redarja je vzdrževanje reda in miru ter ni povezana s pristajanjem.« Sonja Dolinar, odvetnica

TUJCI SO PELJALI NAPREJ

Obtoženega je zagovarjala odvetnica Sonja Dolinar, ki je za Novice Svet24 pojasnila, da je sodišče njenega klienta oprostilo tako, kot je tudi predlagala v zaključnem govoru. »Izpostavila sem izpoved priče Marka Žižka, ki je kot izkušen vodnik rafta povedal, da sme vodnik čoln zapustiti šele po tem, ko izkrca svojo posadko in svoj čoln varno priveže. Njegov čoln, tako kot drugi čolni, se je zaradi nevihte ustavil pod mostom, madžarski čoln pa je peljal dalje (po njihovi izpovedbi so bili premočeni in jih je zeblo, zato so želeli priti čim prej na cilj in niso upoštevali vremenskih razmer, ki bi jih vodnik čolna moral). Čoln s tujci bi moral zarotirati gorvodno in zaveslati gor, kot so pristajali vsi čolni – kar sta izpovedala zaslišana priča Dražen Magdič in reševalec,« je sklenila odvetnica. 

STA
Karel Lipič: Tožilstvu je med sodnim postopkom očital manipulacije in laži.