Množični pokol v Las Vegasu

FOTO: V napadu vsaj 58 mrtvih in 515 ranjenih; policija potrdila identiteto strelca

S.R.
2. 10. 2017, 10.51
Posodobljeno: 2. 10. 2017, 18.39
Deli članek:

V današnjem napadu v Las Vegasu je bilo ubitih vsaj 58 oseb, vsaj 515 oseb pa jih je bilo prepeljanih v mestne bolnišnice, je potrdila policija. Gre za največji množični pokol na ameriških tleh.

Reuters
Množični pokol v Las Vegasu.

Današnji napad na območju igralniškega in hotelskega kompleksa Mandalay Bay v Las Vegasu naj bi bil po zadnjih informacijah policije delo enega samega strelca. V napadu je umrlo vsaj 58 ljudi, vsaj 515 pa so jih prepeljali v različne bolnišnice v Las Vegasu. Med napadom je bilo na ulici pred hotelom kar 22.000 obiskovalcev glasbenega festivala Route 91 Harvest. Policija je že potrdila, da je bil med žrtvami tudi njihov uslužbenec, ki pa v času napada ni bil na uradni dolžnosti. En policist naj bi bil še vedno v kritičnem stanju.

LVMPD‏
Policija je v povezavi z napadom iskala Marilou Danely.

Policija je zdaj objavila identiteto strelca. Gre za 64-letnega Stephena Paddocka iz mesta Mesquite, ki leži približno 130 kilometrov severno od Las Vegasa. Izsledili so ga v 32. nadstropju hotela Mandalay bay, ki leži na glavni aveniji mesta. Tam je iz sobe streljal na ulico, kjer je ravno potekal festival country glasbe. Šerif Joe Lombardo iz policije v Las Vegasu je potrdil, da je osumljenec mrtev. Po njegovih besedah naj bi si Paddock sodil sam, preden je policija vstopila v njegovo sobo. V sobi, v kateri je Paddock domnevno prebival od 28. septembra, so sicer našli kar deset različnih pušk. Policija po napadu preiskuje strelčevo skoraj 400.000 dolarjev vredno hišo. 

Prvotno se je na podlagi poročil očividcev domnevalo, da je šlo za več napadalcev, kar pa je Lombardo zavrnil. Dejal je, da je napad zagrešil posameznik. Šlo je za "volka samotarja," je dejal. Policija je v povezavi z napadom iskala še eno žensko, sicer Paddockovo "pajdašinjo", ki bi jim znala pomagala pri razjasniti motiva za krvav zločin. Gre za Marilou Danely, žensko azijskih korenin, ki naj bi bila s strelcem v stiku pred napadom. Policija jo je po pogovoru oprala suma. Danleyjeva bo morda razjasnila vprašanja okrog motiva za napad, ki ga policija še ne pozna. Za zdaj še ni dokončne potrditve, ali je strelec res ravnal sam ali v povezavi s kom drugim, vendar pa je šerifov urad Las Vegasa uvodoma zavrnil možnost terorističnega napada.

Tridnevni festival country glasbe Route 91 tokrat poteka prvič, današnji koncert pa naj bi pritegnil okoli 30.000 obiskovalcev.

Paddock doslej razen prometnih prekrškov v Nevadi ni imel težav z zakonom. O njem je znano tudi to, da ima pilotsko dovoljenje, v lasti pa menda tudi dve manjši letali, kar ni potrjeno. Ima tudi lovsko dovoljenje, vendar pa to v Nevadi ni pogoj za posedovanje orožja.

V Nevadi ni potrebno imeti dovoljenja za orožje. Pokol je za zdaj le po družabnih medijih obudil razpravo razširjenosti orožja v ZDA, pričakovati pa je, da se bo razprava kmalu preselila na politično raven.

Današnji pokol v Nevadi je po številu žrtev presegel lanski strelski pohod v nočnem klubu v Orlandu na Floridi, v katerem je umrlo 49 ljudi. Z več kot 50 smrtnimi žrtvami je tako postal največji množični pokol na ameriških tleh.

Ameriški predsednik Donald Trump je v izjavi za javnost strelski pokol označil za dejanje čistega zla. Izrekel je sožalje družinam žrtev in dejal, da moli za pokojne, ter se zahvalil policiji Las Vegasa za ukrepanje.

Reuters
Prvotno se je na podlagi poročil očividcev domnevalo, da je šlo za več napadalcev.

Zasluge za napad si je prek svoje tiskovne agencije Amak že prilastila Islamska država, ki pa za to ni priložila nobenega dokaza. Strelec naj bi se po njihovih besedah pred nekaj meseci spreobrnil v islam. FBI je te navedbe zanikal.

Reuters
Z več kot 50 smrtnimi žrtvami je tako postal največji množični pokol na ameriških tleh.

Reuters
Število žrtev še vedno raste.

Reuters
Policija je napadalčevo spremljevalko že izsledila.

Med žrtvami napada po podatkih MZZ ni Slovencev

Med žrtvami strelskega napada po do zdaj znanih podatkih slovenskega zunanjega ministrstva ni slovenskih državljanov. Kot so na ministrstvu še potrdili za STA, je slovensko veleposlaništvo v Washingtonu glede tega v stalnem stiku z ameriškimi oblastmi.