Sojenje Vincencu Bezjaku

Hčeri povedali, da je oče grozil z umorom mame

G.G./STA
17. 11. 2016, 14.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na mariborskem sodišču se je danes z zaslišanjem zadnjih prič nadaljevalo sojenje Vinku Bezjaku, ki mu obtožnica očita, da je julija v Sladkem Vrhu umoril sina.

STA
Vinko Bezjak bo sodbo najverjetneje slišal 9. januarja.

Bezjak je na predobravnavnem naroku zavrnil ponudbo tožilke Metke Zupanc, da v zameno za priznanje odsedi 21 let in devet mesecev zaporne kazni, obramba pa je že takrat predlagala, da njegovo duševno stanje preveri izvedenec psihiatrične ali nevrološke stroke.

Triinšestdesetletnik je prejšnji teden v svojem zagovoru zatrdil, da je bil tragični dogodek 5. julija letos nesreča, ki jo obžaluje, vendar pa da 38-letnega sina, pri katerem je živel skupaj z ženo, ni hotel umoriti. Zvečer naj bi se med rezanjem odpadne plastike sporekla, kar v hiši polni alkohola, ni bil redek primer, ko je odpadke nesel v smetnjak. Ker ga je sin zunaj brcnil, naj bi se branil z roko in naj sploh ne bi vedel, da ga je zabodel.

Zdravljenje bi potrebovali vsi trije - oče, sin in pokojni brat

Potem ko je svoje že na prvi obravnavi izpovedala Bezjakova žena in potrdila, da je bil obdolženi velikokrat, kadar je bil vinjen, do nje žaljiv in celo nasilen, so njune hčere danes potrdile, da je nasilju v hiši botroval alkohol, da pa bi zdravljenje potrebovali tako oče kot sicer hudo bolna mati, pa tudi njihov pokojni brat.

Ena od hčera je povedala, da je bil oče v preteklosti večkrat vinjen in nasilen tako do mame kot do nje, se je pa dobro razumela z bratom, ki mu ni nikoli povedal, da bi z očetom imel težave. Prav njen mladoletni sin je bil priča dogajanja, saj je bil, kot je danes povedal sam, tam na počitnicah, kaj točno se je zgodilo, pa ni vedel, saj je bil v času dejanja v kleti, kamor je odnesel orodje.

Bolj naklonjeni očetu sta na današnjem pričanju bili preostali dve hčeri, ki sta dejali, da oče do njiju ni bil nikoli žaljiv ali nasilen, dogajanju v hiši pa je že dolgo po njunem botroval alkohol. Tudi brat naj bi bil do očeta večkrat nasilen, marsikdaj ga je brez potrebe brcnil ali udaril, žaljivih očitkov pa je bil deležen še s strani ostalih sostanovalcev, tudi mame.

Sta pa obe izpovedali, da je včasih v vinjenem stanju govoril, da ima vsega dovolj in da bo mamo ubil, a temu nista verjeli, še manj pa, da bi kaj takega lahko storil njunemu bratu. "Očitno je bil z živci tistega dne čisto pri koncu. Prepričana sem, da se je moralo v tistih dneh nekaj dogajati," je še dodala ena od hčera.