MASAKER NA GORI

Uboj v Kamniških Alpah: očeta s kamnom po glavi

Iztok Čebašek
17. 9. 2016, 19.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Iz krvavih sledi, ki so jih gorski reševalci in policisti našli na Zeleniških špicah v Kamniških Alpah, kjer je v sredo prišlo do tragičnega dogodka, ki ga policija obravnava kot uboj, je mogoče sklepati, da je 49-letnega Janeza Slevca iz Preserij pri Domžalah njegov 27-letni sin v medsebojnem obračunu najbrž najprej pokončal s kamnom, nato pa truplo odvlekel do skalnega roba in ga potisnil v prepad.

GRS Kamnik, Iztok Čebašek
Okrvavljena zaplata trave, kjer se je zgodil napad.

GRS Kamnik, Iztok Čebašek
Okrvavljena globel, v kateri so našli truplo.

Iztok Čebašek, GRS Kamnik
Sedemindvajsetletnika so v dolino prepeljali gorski reševalci s helikopterjem.

GRS Kamnik, Iztok Čebašek
Gorski reševalci so morali truplo prenesti po izjemno težki poti.

GRS Kamnik, Iztok Čebašek
Po tej poti so gorski reševalci v dolino prenesli truplo.

Da v sredo, 14. septembra, v kamniških planinah ni prišlo do običajne gorske nesreče, je dal slutiti že klic na pomoč, ki so ga prejeli gorski reševalci. V sinočnjem pogovoru po koncu reševalne akcije v Kamniški Bistrici nam je vidno utrujeni predsednik GRS Kamnik in vodja zahtevne tridnevne reševalne akcije Franc Miš dejal: »V sredo okrog 13. ure smo bili obveščeni, da je na Zeleniških špicah prišlo do nesreče, že ob prvi prijavi pa smo bili precej presenečeni, da je bil ob prijavi dogodka omenjen tudi spor. Ko smo s helikopterjem pristali na kraju dogodka, pa je bilo že iz razmer na prizorišču mogoče razbrati, da ne gre za običajno hribovsko nesrečo.«

Krvavo prizorišče

Gorski reševalci so ob prihodu najprej oskrbeli močno krvavega 27-letnika, ki ni imel hujših poškodb, saj je bil zgolj nekoliko potolčen in popraskan, izkazalo pa se je, da kri, s katero je bil dodobra zamazan, ni bila njegova. Sedemindvajsetletnika so gorski reševalci s helikopterjem odpeljali v Kamnik, kjer ga je prevzela ekipa nujne medicinske pomoči, gorski reševalci pa so v tem času po običajnem protokolu obvestili tudi policijo, le da so tokrat zaradi nenavadnih in sumljivih okoliščin zahtevali, da si kraj dogodka ogledajo policisti.

Razmeroma majhna travnata zaplata na najvišjem vrhu Zeleniških špic je bila namreč na več mestih razrita in močno okrvavljena, dolga krvava sled pa se je s trave prek kamenja in skalovja vlekla proti več metrov oddaljenemu skalnemu robu, pod katerim se razprostira globoka globel, v kateri je bilo prav tako mogoče opaziti sledove krvi. Precej nižje je na težko dostopnem mestu ležalo močno iznakaženo truplo pokojnega Janeza Slevca iz Preserij pri Kamniku.

Uboj na gori

Policisti so se na klic gorskih reševalcev odzvali razmeroma hitro in s policijskim helikopterjem prileteli na prizorišče. Ogledali so si kraj dogodka in že v času, ko je ogled kraja še potekal, na podlagi zbranih informacij, najdenih sledi in utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja uboja 27-letniku že v sredo odvzeli prostost ter ga v petek oziroma včeraj popoldne z obtožnico privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku.

Zelo zahtevna intervencija

Zahtevna policijska preiskava na nevarnem terenu je intervencijo požrtvovalnih kamniških gorskih reševalcev razvlekla skoraj na tri dni. Policistom in reševalcem je delo poleg izjemno zahtevnega terena močno oteževalo tudi nestabilno vreme z meglo in dežjem, ki je onemogočalo pomoč helikopterja, saj je še v četrtek zvečer grozilo, da bodo morali gorski reševalci pokojnikovo truplo v dolino prenesti na lastnih plečih.

O intervenciji je predsednik GRS Kamnik Franc Miš dejal: »Šlo je za eno izmed zahtevnejših akcij. Najprej zaradi zahtevnosti terena v steni, potem zaradi transporta posmrtnih ostankov, ne nazadnje pa tudi zaradi vremena.«

Ubit in odvržen v prepad

Franc Miš, predsednik GRS Kamnik: »Že ob prvi prijavi smo bili precej presenečeni, da je bil omenjen tudi spor.« 

Policija podrobnejših informacij o dogodku zaradi tajnosti predkazenskega postopka sicer še ne daje, vendar je mogoče iz razpoložljivih neuradnih informacij, predvsem pa iz najdenih sledi, razbrati, da je sin s kamnom očeta bržkone pokončal že na mali travnati zaplati na vrhu Zeleniških špic, nato pa ga mrtvega odvlekel do skalnega roba in njegovo truplo potisnil v prepad.

Vzroke za dejanje in druge podrobnosti o tragičnem dogodku, kakršnega zgodovina slovenskih gora menda ne pomni, pa bosta dali obdukcija in policijska preiskava.