Dejan Ornig

Tajni policijski sodelavec spregovoril

Žiga Kariž
14. 6. 2016, 20.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Dejan Ornig je postal javnosti znan, ko je razkril pomanjkljivosti sistema Tetra, ki ga za komunikacijo uporablja naša policija. Zdaj razkriva, kako mu je policija pošiljala osebne podatke državljanov in ga navajala h kaznivim dejanjem.

Facebook
Kriminalist Klemen Radetič naj bi začel sodelovanje z Dejanom Ornigom.

Po besedah Dejana Orniga naj bi s policijo začel sodelovati leta 2012. Sodelovanje je vzpostavil samoiniciativno, prek znanca Klemna Radetiča, ki je bil zaposlen na oddelku za operativno analitiko policijske uprave Ljubljana. Kot poroča portal podcrto.si, naj bi Ornig pomagal policiji pri identifikaciji posameznikov, ki so napadli policiste med »vseslovensko vstajo«. Od takrat naj bi vdiral v račune različnih oseb, ki bi lahko bile vpletene v kazniva dejanja. Med drugim naj bi po naročilu policije poskušal vdreti v uporabniške račune razvpitega Roberta Zavašnika, nekdanjega lastnika diskoteke Lipa. Portal podcrto.si objavlja tudi konkretno korespondenco med Radetičem in Ornigom, iz katere je razvidno, da je policija naročila vdor v uporabniške račune in mu pri tem pomagala s posredovanjem osebnih podatkov oseb, povezanih z Robertom Zavašnikom. Takšno početje je seveda v nasprotju z zakonom.

Policija je izvedla strokovni nadzor, a vsebine korespondence sploh niso preverjali.

Tajni sodelavec

Šele po tem, leta 2014, je policija Orniga registrirala kot tajnega sodelavca. Dodelili so mu kodo Picasso, za njegovo pomoč pa so mu nakazali tudi nekaj manjših zneskov, skupaj naj bi od policije prejel 800 evrov. V zameno je organom pregona dostavljal podatke o preiskovanih osebah: elektronske naslove, telefonske številke, vsebine pogovorov na družbenih omrežjih in informacije o kriminalnih dejanjih. Ko je Radetič zapustil policijo, naj bi po poročanju portala podcrto.si sodelovanje nadaljeval s kriminalistom Mitjo Mišigojem, s katerim naj bi se dobival vsak teden, tudi po tem, ko so kriminalisti, zaradi razkritja slabosti Tetre, pri Ornigu opravili hišno preiskavo.

Ornig naj bi v tem obdobju policiji dostavil osebne podatke več tisoč ljudi, saj je po tem, ko mu je uspelo vdreti v račun osebe, ki je policijo zanimala, skopiral še podatke vseh, s katerimi je bila ta oseba povezana.

Slovenska policija:»Preiskava na posebnem oddelku specializiranega državnega tožilstva bo potrdila ali ovrgla sume kaznivih dejanj.«

Niso preverili vsebine

Na obtožbe o nezakonitem delu kriminalistov se je že odzvala slovenska policija. Kot so zapisali, so bili že februarja obveščeni, da naj bi Ornig deloval kot policijski vir in da naj bi bilo njegovo nezakonito ravnanje posledica navodil kriminalistov. Odrejen je bil strokovni nadzor, ki pa ni potrdil informacije, da bi kriminalist dajal navodila, naj se izvršujejo vdori. A kot je policija objavila danes, v nadzoru v resnici vsebine komunikacije sploh niso pregledali. Glede na nova dejstva so zdaj zadevo predali Oddelku za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili Specializiranega državnega tožilstva Republike Slovenije, ki bo preveril, ali Ornigove trditve držijo. Poleg tega naj bi v policiji že uvedli več sistemskih sprememb, da bi podobne dogodke v prihodnosti preprečili.