Črna kronika

Savdska Arabija in Jemen pred prekinitvijo ognja izmenjala zapornike

STA
28. 3. 2016, 20.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Savdska Arabija in šiitski uporniki v Jemnu so pred prekinitvijo ognja, ki naj bi začela veljati 10. aprila, izmenjali zapornike in potrdili pripravljenost na spravo. Kot je danes sporočila arabska koalicija, ki se v Jemnu bori proti uporniškim Hutijem, so devet Savdijcev, ujetih v Jemnu, zamenjali za 109 Jemencev, prijetih v Savdski Arabiji.

sta
Fotografija je simbolična.

Današnja izmenjava sledi izmenjavi savdskega vojaka za sedem Jemencev ta mesec, ter dogovoru o prekinitvi sovražnosti, ki so ga v sredo dosegle sprte strani v Jemnu.

V skladu z dogovorom se bo prekinitev sovražnosti začela 10. aprila, malo več kot teden dni zatem, 18. aprila, pa se bodo v Kuvajtu začela mirovna pogajanja za končanje konflikta v državi.

Jemen je v primežu nasilja od septembra 2014, ko so uporniški Hutiji, ki jih podpira Iran, vdrli v prestolnico Sana. Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije je marca lani sprožila vojaško operacijo proti upornikom, a ti še vedno nadzirajo več delov države, tudi glavno mesto. Konflikt je zahteval več kot 6300 življenj, opustošil že tako najrevnejšo državo Arabskega polotoka in povzročil hudo humanitarno krizo.

Na prejšnjem krogu mirovnih pogajanj pod okriljem ZN sprte strani v Jemnu niso dosegle preboja, prekinitev ognja, ki je stopila v veljavo 15. decembra lani, a je koalicija pod vodstvom Savdske Arabije zaradi pogostih kršitev 2. januarja sporočila, da je premirja konec.