Črna kronika

Priznal umor policista

samo strel
31. 1. 2016, 14.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču je bil včeraj izpeljan predobravnavni narok za Sama Tadina, obtoženega umora policista Igorja Mavserja in poskusa umora policista Kristjana Čoža. Tadin je krivdo priznal, sodbo pa bo slišal v ponedeljek.

M24
Samo Tadin

V soboto, 4. julija lani, nekaj po 11. uri so policisti na intervencijsko številko prejeli prijavo moškega, da bo na Igu, kjer stanujejo starši njegove nekdanje partnerice, naredil masaker. Iz Ljubljane so na kraj napotili več patrulj, med njimi je bila prva s Policijske postaje Vič.

Tadin je po navedbah tožilstva nato v zasedi počakal patruljo. Na Petrolovem bencinskem servisu na Igu je z daljnogledom opazoval cesto, ko je zagledal policijsko octavio pa sedel v najeto astro in pohodil plin. Po silovitem čelnem trčenju je octavia obstala na strehi na travniku, astra pa je popolnoma zverižena obstala na cesti. Triintridesetletni viški policist Igor Mavser je za posledicami umrl na kraju nesreče, njegov 26-letni kolega Kristjan Čož pa se je iz vozila izvlekel lažje poškodovan. V nesreči se je hudo poškodoval tudi Tadin. Obtožnico so tožilci vložili šele decembra lani, saj je bil več kot mesec dni v komi, še danes pa potrebuje rehabilitacijo.

Moril iz brezobzirnega maščevanja

Obtožnica 44-letnika bremeni umora iz morilske sle, brezobzirnega maščevanja in drugih nizkotnih nagibov, za kar je predvidena kazen najmanj 15 let zapora. Tadin je po navedbah tožilstva moril iz brezobzirnega maščevanja, saj so mu policisti le dva dneva pred dogodkom izrekli prepoved približevanja nekdanji partnerici, ker jo je napadel z nožem, niso ga pa takrat prvič obravnavali zaradi nasilja. Do policistov je bil vedno aroganten in nesramen, je včeraj opisala tožilka Petra Vugrinec. Da mu je bilo prav malo mar, katero policistovo življenje bo vzel, kaže podatek, da ga pokojni Mavser in njegov kolega Čož nikoli nista obravnavala.

Sprejel ponudbo tožilstva: 30 let zapora

Tožilka Vugrinčeva je 44-letniku za umor predlagala 25 let zapora, za poskus umora pa 15 let zapora oziroma enotno kazen 30 let zapora. Tadin je ponudbo sprejel, dogodek pa je tudi obžaloval. Ob tem je napovedal, da si bo po odsluženi kazni uredil življenje, poiskal službo in podnajemniško stanovanje. Njegov zagovornik, odvetnik Bojan Župevec, pa je sodišče prosil, naj bo pri odmeri kazni milostna, saj je Tadin star že skoraj 45 let, brez službe, sredstev za preživljanje in stalnega prebivališča. Odvetnik Župevec je sodišču predlagal, naj obdolžencu izreče najnižjo mogočo kazen, saj tridesetletna zaporna kazen k Tadinovi resocializaciji ne bo prispevala. Sodnica Alja Kratovac bo sodbo izrekla v ponedeljek.

Svojci pokojnika odškodnine še ne bodo terjali

Dogajanje na sodišču so včeraj spremljali tudi bližnji in sodelavci pokojnega policista Mavserja. Starša sta po obravnavi novinarjem dejala, da jima nobena kazen ne bo vrnila sina, njun pooblaščenec, odvetnik Matjaž Grebenc, pa je pojasnil, da v tej fazi premoženjskopravnega zahtevka ne bodo priglasili.