Črna kronika

Potrdili smrtno kazen za islamističnega voditelja

STA
6. 1. 2016, 10.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vrhovno sodišče v Bangladešu je potrdilo smrtno kazen za vodjo največje islamistične stranke v državi Motiutja Rahmana Nizamija za zločine med bojem za neodvisnost leta 1971. Sodišče je s tem prižgalo zeleno luč za njegovo usmrtitev v bližnji prihodnosti.

Twitter
Motiur Rahman Nizami

Od decembra 2013 so bili usmrčeni trije visoki predstavniki stranke Jamaat-e-Islami in še en opozicijski voditelj. Mednarodna skupnost je bila kritična do sodnega postopka proti četverici pred sodiščem za vojne zločine.

Vrhovno sodišče je zavrnilo pritožbo vodje stranke Jamaat-e-Islami, ki je bil na spornem sodišču za vojne zločine obsojen zaradi umorov, posilstev in organiziranja poboja intelektualcev, ko je bil vodja oborožene skupine med vojno za neodvisnost Bangladeša.

Tožilec Tureen Afroz je izrazil zadovoljstvo, ker je sodišče potrdilo smrtno kazen v treh od štirih točk obtožnice. "Najpomembneje je, da je bila potrjena smrtna kazen za poboj intelektualcev," je dodal.

72-letnega Nizamija, ki je vodja omenjene stranke od leta 2000, v letih 2001-2006 pa je bil minister v vladi, v prihodnjih mesecih čakajo vislice, razen če bo vrhovno sodišče še enkrat pregledalo njegov primer ali če ga bo predsednik pomilostil.