Črna kronika

28 let zapora za umor partnerice Anje Jug

STA
11. 11. 2015, 15.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Sodni senat mariborskega okrožnega sodišča je danes 25-letnega Alena Mihaliča spoznal za krivega umora svoje štiri leta starejše partnerice Anje Jug ter poskusa uboja enega od pacientov na forenzičnem oddelku mariborske psihiatrije nekaj dni pozneje. Sodišče mu je zato izreklo enotno kazen 28 let zapora in hkrati podaljšalo pripor.

Thinkstock

Tožilstvo je sicer zanj terjalo 30 let zapora, medtem ko je obramba zahtevala, da sodišče Mihaliča oprosti obtožb za poskus uboja. Vendar je sodni senat pod vodstvom Andreje Lukeš ocenil, da je dovolj dokazov za obe kaznivi dejanji, umor pa ocenil za naklepnega in brutalnega.

Z izjemo dejstva, ki ga je potrdila tudi zdravniška komisija izvedencev psihiatrične stroke, da je bil Mihalič v času dejanja bistveno zmanjšano priseben, a se je v celoti zavedal posledic dejanja, sodni senat drugih olajševalnih okoliščin ni našel.

Mihaliču so tako prisodili 26 let zapora za umor in tri leta in pol zapora za poskus uboja, ki ga je na mariborski psihiatriji v zadnjem trenutku preprečilo osebje, skupaj pa mu je Lukeševa izrekla enotno kazen 28 let. Ob tem bo zaradi ponovitvene nevarnosti moral ostati v priporu, dediču Jugove pa bo moral poravnati 4300 evrov, ki jih je ta vložil kot premoženjsko pravni zahtevek.

Sodišče je na obravnavah najprej zaslišalo dva izvedenca, a njune ugotovitve niso bile enotne, zato je svoje mnenje izdelala še tričlanska zdravniška komisija. Ta je ocenila, da se je obdolženi zavedal posledic svojega ravnanja, a hkrati so menili, da se pri dejanju ni bil sposoben obvladati.

Mihalič je na grozljiv način 29. oktobra lani v stanovanjski hiši v Mariboru z nožem vsaj 34-krat zabodel 29-letno partnerico in ji nato prerezal vrat. Žrtev je zaradi več vbodnih ran in vreznin umrla na kraju dejanja. Obtoženi je pobegnil, a so ga policisti še isti dan prijeli, nato pa je pristal na forenzičnem oddelku mariborske psihiatrije.