Črna kronika

»Nekdo me želi ubiti«

Sašo Avramovič
24. 9. 2015, 09.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Jozo Pek je s kombajnom dvakrat naletel na eksplozivno napravo. Lani je mislil, da je šlo za naključje, zdaj pa verjame, da mu želi nekdo škodovati.

Arhiv Svet24

Lani je Jozo Pek iz okolice Našic v Slavoniji na njivi s kombajnom naletel na mino. Takrat je mislil, da je to le naključje in da gre za napravo, ki je ostala še od vojne. Prejšnji konec tedna pa se je vse skupaj ponovilo, zato je zdaj prepričan, da ga hoče nekdo likvidirati. Policiji je prijavil eksplozijo in poskus umora.

Arhiv Svet24

»Bombo mi je nekdo namestil«

Jozo je povedal, da njivo obdeluje že približno tri leta, v tem času jo je večkrat vzdolž in povprek obdelal, zoral, zasadil … Prav zaradi tega verjame, da to nikakor niso mine, ki bi ostale še od vojne: »Po mojem mnenju mi je bombo nekdo podtaknil. Nekdo me želi ubiti. Mogoče tudi vem, kdo bi to lahko naredil Jozova velika kmetija je v vasi Razbojište, nedaleč od Podgorača in Našic, in obsega tudi njivo, kjer je prišlo do eksplozije.

Kmet že več kot 25 let

Jozo se sicer s kmetovanjem ukvarja že več kot 25 let in ima vse stroje za obdelavo zemlje. Je eden izmed »močnejših« kmetov v vasi, prav zaradi tega naj bi bili preostali vaški kmetje zavistni. Zato verjame, da je prav kateri izmed njih tisti, ki mu je nastavil mino. »Ko sem lani naletel na bombo, je bil z mano v kombajnu sedemletni sin. Takrat sva imela izjemno srečo, da sva preživela, saj če bi bomba eksplodirala le dvajset centimetrov bliže kombajnu, bi zagotovo umrla.«

Arhiv Svet24

Škode za okoli 6500 evrov

»Prejšnji konec tedna je bilo vse skupaj malo drugače. Bomba se je namreč 'prerila' v sam stroj in eksplodirala v njegovi notranjosti, nekje na sredini. Kombajn je bil zelo poškodovan, škode je bilo za okrog 50 tisoč kun (približno 6500 evrov). Občutil sem eksplozijo, ki pa ni bila tako velika. Bolj so se ustrašili moji družinski člani, ko so slišali, kaj se mi je pripetilo,« opisuje Jozo. Policija sicer pravi, da je šlo za ročno bombo, ki se je pred eksplozijo nahajala na njivi, tik ob cesti, zato je po njihovem mnenju težko ugotoviti, ali je bila podtaknjena ali nemarno odvržena.