Črna kronika

Proti Kranjski Gori divjal s kar 149 km/h

M.J.
4. 8. 2015, 10.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Kranjskogorski policisti so včeraj zjutraj pred Mojstrano ustavili in kontrolirali 60-letnega voznika, ki je s "težko nogo" proti Kranjski Gori avtomobil peljal s hitrostjo 149 km/h, čeprav je omejitev na cesti 90 km/h. Policisti so vozniku prepovedali nadaljnjo vožnjo, o njegovem ravnanju pa bodo z nujnim obdolžilnim predlogom obveščali še pristojno okrajno sodišče.

Policija

Voznik, ki na cesti zunaj naselja prekorači dovoljeno hitrost za več kot 50 km/h se kaznuje z globo najmanj 1.200 eurov in 18. kazenskimi točkami. Taka objestnost na cesti lahko pusti nepopravljive posledice, vsaka majhna napaka pri taki vožnji pa bo zagotovo usodna. Zato na cesti nikar, nikoli in nikjer. Dajte nogo s stopalke za plin in umirite hitrost svoje vožnje, upoštevajte omejitve hitrosti in jo prilagodite svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam.

Vozniki osebnih avtomobilov kot tudi vozniki motornih koles tudi sicer velikokrat precenijo svoje sposobnosti, nekaterim pa zaradi »težke noge« na cilj sploh ne uspe priti. Posledice so nesreče, vzrok zanje pa so najbolj pogosto neprilagojena hitrost, nepravilno prehitevanje in nepravilna stran in smer vožnje, kar je oboje pogosto pogojeno tudi s hitrostjo.

Letos je bilo na Gorenjskem prehitrih najmanj 4.300 voznikov, ki so jih ujeli merilniki hitrosti, kar je približno 1/3 vseh ukrepov policistov na področju prometa. Neprilagojena hitrost je vzrok za vsako sedmo prometno nesrečo na Gorenjskih cestah v povezavi z nepravilno stranjo in smerjo vožnje, nepravilnim prehitevanjem, izsiljevanjem prednosti in varnostno razdaljo pa za vsako drugo nesrečo.