Črna kronika

Trgovci z drogo nezadovoljni s sodbo

T.R.
29. 6. 2015, 17.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Šesterica je heroin kupila v Turčiji in ga prodala na Nizozemsko, kokain pa je nabavila v Dominikanski republiki in ga želela prodati v Evropo. Za svoje nečedno početje so bili obsojeni.

Reuters

Pred kratkim so ljubljanski višji sodniki obravnavali pritožbo peterice od šesterice obsojenih, ki se je čisto na koncu postopka na prvi stopnji pokesala greha tihotapljenje droge. Okrožni sodnik Srečko Škerbec je lanskega novembra šest članov slovenskega dela mednarodne združbe obsodil na večletne zaporne kazni. Dejana Keferta je doletela kazen štirih let in 11 mesecev zapora. Malo manj sta dobila brata Anton in Simon Lucaj, prvemu je sodnik izrekel štiri leta in osem mesecev, drugemu pa štiri leta in sedem mesecev zapora. Fredi Kukovec je bil obsojen na štiri leta in štiri mesece, Slaviša Kojadinović na tri leta in 11 mesecev, Jakob Jakija Bergant pa na dve leti in osem mesecev zapora. Poleg zaporne kazni je izrekel še denarne kazni, in sicer od 1600 do 9000 evrov. Obenem jim je še naložil, da vrnejo več kot sto tisoč evrov umazanega denarja, ki so ga zaslužili s preprodajanjem mamil. Po izreku sodbe jim je dejal: »Predlagam pa, da se ne vidimo več.« Za Kukovca to ni bila prva sodba v imenu ljudstva, ki ga je doletela, pred njo je že bil obsojen – na Norveškem so ga zaradi tihotapljenja droge obsodili celo na 15 let zapora. Ko je prišlo do prenosa izvršitve kazni v Slovenijo, so mu pri nas kazen znižali za pet let.

Vsak je imel določeno vlogo; Kefert je organiziral prevoz, Lucajeva sta pakirala drogo, Kukovec in Bergant sta bila kurirja.

Pet se jih je pritožilo

Z izrečeno sodbo se je strinjal le Bergant, medtem ko se ostali soobtoženi niso, zato so se pritožili na višjo instanco. Pritožili so se zaradi višine izrečene kazni in predlagali nižje zaporne in denarne kazni, ugovarjali so tudi odvzemu umazanega denarja oziroma njeni višini ter predlagali novo sojenje. Ali so bili uspešni v svojih pritožbah, bodo izvedeli v kratkem.

Heroin skrival v prtljagi

Šesterica je priznala, da je skupaj z državljani Srbije in Črne gore jeseni leta 2011 kupila 7,5 kilograma heroina v Turčiji, ga nato pripeljala v Srbijo, od tam v Slovenijo in iz naše države prodala dogovorjenim kupcem na Nizozemsko in Španijo. Člani združbe so ga svojim odjemalcem prodali dvakrat, tretjič jim ni uspelo, saj so avstrijski organi na mejnem prehodu med Slovenijo in Avstrijo heroin prestregli Kukovcu. Ta je po trditvah tožilstva dobra dva kilograma heroina skrival v torbi ročne prtljage, ko se je kot potnik peljal v avtobusu, namenjenem v deželo tulipanov.

"Nimam navade moralizirati, saj imamo opraviti z odraslimi. Predlagam pa, da se ne vidimo več." - Srečko Škerbec, sodnik 

Trgovali z belim in rjavim prahom

Tožilstvo pa je združbi očitalo, da ni trgovala samo z rjavim prahom, ampak tudi z belim. Kokain je kupila v Dominikanski republiki in ga nameravala pet kilogramov prodati v Sloveniji, Srbiji, Španiji in na Nizozemskem. Načrt se je trgovcem z drogo sfižil. Na letališču v Dominikanski republiki so organi pregona januarja pred tremi leti ujeli Nebojšo Bojovića, ki je med prtljago skrival štiri obešalnike, v njih pa 2,5 kilograma kokaina. V vlogi drugega kurirja, ki bi v Evropo pretihotapil preostali kokain prav tako v obešalnikih, bi moral nastopiti Bergant. Ta je v Dominikanski republiki kupnino za kokain že predal dogovorjeni osebi, a dobavitelj mu potem ni dostavil droge, saj se je zaradi Bojovićeve aretacije prestrašil, zato se je Bergant vrnil v Slovenijo brez mamil. 

Šest članov kriminalne združbe je bilo na prvi stopnji obsojenih, vendar se jih je pet pritožilo zoper sodbo.