Črna kronika

Na sojenju Supančiču znova zaslišanje psihiatričnega izvedenca

STA/M.J.
26. 5. 2015, 14.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Na mariborskem okrožnem sodišču se je nadaljevalo sojenje 34-letnemu Robertu Supančiču, ki je obtožen, da je 6. decembra lani v Zgornji Kungoti umoril svojega očeta. Po večurnem prebiranju izvedenskih mnenj psihiatrov za zaprtimi vrati se je sodnica Danila Dobčnik Šoštarič odločila še enkrat zaslišati izvedenca Mladena Vrabiča.

STA

Supančičev zagovornik Viktor Osim je sodnemu senatu sicer znova predlagal, da angažira komisijo za izvedenska mnenja pri ljubljanski medicinski fakulteti in postavi novega izvedenca, a se Dobčnik Šoštaričeva o tem tokrat še ni odločila. Se je pa na lastno željo odločila na naslednji obravnavi 9. junija ponovno zaslišati Vrabiča.

Tudi prebiranje preteklih izvedenskih mnenj psihiatrov je brez navzočnosti javnosti potekalo po odločitvi sodnega senata, saj tega nista zahtevala ne Osim niti obtoženi. Glede na zahtevo obrambe pa je sklepati, da Vrabičevo mnenje Supančiču ni naklonjeno, saj naj bi izvedenec menil, da se je obtoženi zavedal svojega ravnanja.

Supančič, ki na predobravnavnem naroku 9. aprila letos krivde ni priznal, je sicer v svojem zagovoru ob začetku sojenja povedal, da obtožnico, ki mu očita, da je očetu vzel življenje na grozovit način, razume, a da je pretresen. Povedal je, da ima očeta rad in da ne more sprejeti dejstva, da ni več živ.

Povedal je tudi, da se ne spominja ničesar, kar se je v Zgornji Kungoti zgodilo 6. decembra lani, da pa se je v Avstrijo, kjer so ga policisti prijeli še isti dan, prav tisti dan odpravil zato, ker je mislil, da bo tam našel boljše pogoje za življenje.

Supančič je bil v preteklosti že obsojen, da je aprila 2003 umoril svojo mamo. Ker so sodni izvedenci psihiatri takrat menili, da je moril neprišteven, mu ni bilo treba v zapor, ampak mu je sodišče izreklo ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja. Po treh letih se je lahko vrnil v običajno življenje.

Tožilstvo je sicer na predobravnavnem naroku za Supančiča v primeru priznanja krivde predlagalo kazen v višini 28 let zapora.