Črna kronika

Osumljenemu umora Janka Jamnika poskušajo zagotoviti alibi?

G.G.
7. 1. 2015, 13.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Teden dni po umoru direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika so policisti prijeli 59-letnega osumljenca. Šlo naj bi za bivšega zaposlenega na inštitutu Milka Noviča. Osumljeni na zaslišanju ni priznal umora in je vztrajno molčal. Po poročanju Radia Slovenija pa naj bi bile bolj zgovorne zaslišane priče.

STA

Po neuradnih informacijah naj bi sorodniki osumljencu poskušali zagotoviti alibi. Eden od bližnjih sorodnikov naj bi poskušal preiskovalce prepričati, da je bil domnevni morilec v času umora zraven njega in ne pred lokalom na Viču, kjer je v mlaki krvi končal Jamnik.

Zaslišanja so sicer danes trajala več ur, preiskava pa se bo še nadaljevala in bo po pričakovanjih Novičevega zagovornika Jožeta Hribernika hitro tekla. Potem bo morala okrožna tožilka Blanka Žgajnar s specializiranega tožilstva odločiti, ali zoper Noviča tudi vložiti obtožnico.

Hribernik meni, da ima njegova stranka alibi, vendar je celotna zadeva zelo zapletena. Prepričan je, da je policija prijela napačnega človeka. Dokazi, pa bodo pokazali, ali imamo prav ali ne, je dodal.

Ugotovitve policije kažejo, da je Jamnika storilec ustrelil, ko se je pripeljal na parkirni prostor gostinskega lokala na ljubljanskem Viču, vozilo zaklenil in se odpravil proti gostinskemu lokalu. Storilec je Jamniku prišel za hrbet in ga dvakrat, brez opozorila, ustrelil v glavo. Žrtev se je zgrudila na tla, storilec pa je pobegnil. Hudo poškodovanemu Jamniku so nudili nujno zdravniško pomoč in ga prepeljali ljubljanski klinični center, kjer pa je po nekaj dneh podlegel poškodbam.

Pisali smo že, da preiskovalci doslej niso našli morilskega orožja. So pa zato na kraju našli tulec naboja, kalibra 7,65 milimetra, s sledmi smodnika, ki ustrezajo vzorcem, najdenim na telesu osumljenca.

Prvi mož Nacionalnega preiskovalnega urada Darko Majhenič je povedal, da je osumljeni član strelskega društva, ima strelski izpit in velja za dobrega strelca, nima pa dovoljenja za nošenje orožja. Njegovo ravnanje kritičnega dne je bilo naklepno, načrtno in dobro pripravljeno ter storjeno na posebno sprevržen in maščevalen način. Razlogi za brezobzirno maščevanje po dozdajšnjih ugotovitvah iz preiskave se lahko skrivajo v več let trajajočem sporu med osumljenim in inštitutom.