Črna kronika

Juretov domnevni morilec krivde ni priznal

T. J. G.
18. 6. 2014, 15.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V začetku junija so policisti odvzeli prostost domnevnemu morilcu Jureta Erjavca, ki so ga pogrešali od 25. februarja 2012, 23-letnemu Miranu Plutu iz Jugorja.

policija.si

Preiskovalni sodnik je za Pluta odredil pripor, vendar se v zaslišanju, kot smo izvedeli, ni želel zagovarjati. »Plut zagovora še ni podal in krivde ni priznal, bo pa svoj zagovor povedal, ko bodo zaslišane ostale priče,« je potrdil njegov zagovornik Milan Vajda.

Policisti so se ves čas Juretovega izginotja aktivno ukvarjali s primerom, zaslišanih je bilo ogromno prič, ki bi lahko kakorkoli pripomogle k razjasnitvi okoliščin, med njimi tudi Miran in njegov prijatelj Tomaž. Očitno je slednjega tako pekla vest, ker je dolge mesece molčal o usodnem dogodku v gozdu med Birčno vasjo in Velikim Podljubnom in kmalu zatem v Dolnjem Suhorju, kamor sta Miran in Tomaž pospravila Juretovo truplo, da je spregovoril.

Tomaž naj bi podal precej natančen opis dogajanja tiste noči, in kar je povedal, se je izkazalo za točno, hkrati pa naj bi bilo tudi v Tomaževi izpovedi precej še nerazrešenih ugank in odprtih vprašanj, ki bodo morda dobili odgovore in rešitve v naslednjih mesecih. Ena od teh še nepojasnjenih stvari so namigi o preprodaji droge in prevozu te v tujino, čeprav je Miranov potni list prazen. In kaj lahko nikoli ne bomo izvedeli, kakšne neporavnane račune sta imela Jure in Miran, da se je slednji odločil za tako kruto maščevanje, ki ga je očitno dobro načrtoval.

V svojem avtu je namreč imel folijo, v katero je potem zavil Juretovo truplo, pri sebi je imel pištolo, s katero je Jureta štirikrat ustrelil v hrbet, očitno je že prej izbral kraj zločina, ki je dovolj oddaljen od naselij, in izbral prezgodnji Juretov grob, ki je na tako zapuščenem kraju, da je vprašanje, kdaj bi ga našli, če se ne bi Tomaž zlomil pod težo slabe vesti in bremena zločina. Ne nazadnje naj bi ves ta čas Miran pritiskal na Tomaža in mu govoril, kako mora govoriti policistom, če ga bodo spraševali o Juretu.

Policisti so ugotovili, naj bi Miran moril iz koristoljubja, motiv pa naj bi bil dolžniško razmerje, in sicer naj bi Jure osumljenemu posodil nekaj tisoč evrov. Če bo šlo vse po sreči, bo preiskava končana v mesecu ali dveh, v jeseni ali proti koncu leta pa bi že lahko pričakovali sojenje. Domnevnemu storilcu grozi vsaj 15 let zapora.