Črna kronika

Na Gorenjskem tri nesreče, pešci hodili po sredi ceste

T.C.
10. 12. 2014, 09.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Gorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih 24 urah sprejel obvestilo o treh prometnih nesrečah. V eni nesreči, ki se je zgodila zaradi neprilagojene hitrosti vožnje, se je povzročiteljica lahko telesno poškodovala, v preostalih dveh nesrečah pa je nastala samo materialna škoda.

Arhiv Svet24
Dolenjci pravijo STOP ALKOHOL!

Pešci, pazite nase! Gorenjski policisti so včeraj obravnavali dve prijavi o nevarnem ravnanju pešcev. Dopoldan okoli 9.30 naj bi se po gorenjski avtocesti na Hrušici sprehajal pešec, na Bledu pa naj bi pešec po sredini ceste potiskal kolo.

Policisti pešcev sicer niso izsledili, a pešci s takim ravnanjem ogrožajo tako sebe, kot tudi ostale udeležence v prometu. Na avtocesti so pešci slabo vidni, hitrosti so velike, vozniki jih ne pričakujejo, že večkrat pa se je pokazalo, kako zelo nevarno je lahko tudi samo zadrževanje na odstavnem pasu.

Na avtocesti ali hitri cesti pešci nimajo kaj početi, glede hoje po ostalih cestah pa svetujejo uporabo površin za pešce.

Če na vozišču ali ob njem ni pasu za pešce, pešpoti ali pločnika, je pa kolesarska pot ali steza, smejo hoditi pešci po tej poti ali stezi, vendar tako, da jih ne ovirajo. Po vozišču pa smejo hoditi samo takrat, če ni ustreznih površin, uporabijo naj levi rob vozišča v smeri hoje oziroma hodijo izjemoma po desni strani v smeri hoje, kjer je to zanje varneje (nepregledni ovinek, ovira na vozišču).

Pešec, ki potiska enosledno vozilo, ročni voziček ali drugo prevozno pa mora v primeru, ko ni mogoče uporabljati prometne površine za pešce, hoditi ob desnem robu vozišča v smeri hoje, enosledno vozilo, na primer kolo, ki ga potiska, pa mora voditi na svoji levi strani. To velja tudi za osebo, ki se vozi v invalidskem vozičku.