Črna kronika

Mučili so jo do smrti

robert.marin@svet24.si
2. 12. 2014, 07.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

»MAFIJSKI UMOR« Ugrabitelji so od Zorice Škrbić hoteli izvedeti, kje so skrite dragocenosti iz sefov SKB. Storilci so zločin načrtovali več mesecev in si med seboj razdelili vloge. Policija je šest oseb kazensko ovadila zaradi ugrabitve, mučenja in uboja oziroma pomoči pri teh kaznivih dejanjih. Trije osumljenci so pristali v priporu.

Arhiv Svet24

Prve izsledke preiskave nasilne smrti 32-letne Zorice Škrbić sta včeraj na novinarski konferenci predstavila Branko Skrbinek iz uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi (GPU) in Damijan Petrič iz sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi (PU) Ljubljana.

Spomnimo. 26. junija nekaj pred 19. uro so ljubljanski policisti prejeli obvestilo o ugrabitvi ženske v Trnovem. Po pričevanju očividcev so jo zakrinkani moški na Ziherlovi cesti pred Športnim društvom Partizan zbili s kolesa in jo, medtem ko je vpila na pomoč, strpali v belo alfo s koprskimi registrskimi oznakami. Naslednje jutro so v vasici Podpeč v občini Brezovica našli hudo poškodovano žensko, ki je še pred prihodom reševalcev na kraj umrla, belo alfo pa nedaleč stran – zažgano. Izkazalo se je, da je bila pokojna partnerica Dejana Vidmarja, ki so mu na ljubljanskem okrožnem sodišču sodili zaradi vpletenosti v tako imenovani »rop stoletja« – praznjenja sefov SKB banke v središču Ljubljane v noči na 1. november 2005. Sodniki so Vidmarju na začetku junija prisodili 15 let zapora in stransko denarno kazen v višini 1,3 milijona evrov, sodba pa še ni pravnomočna.

Kot je znano, so kriminalisti prejšnji petek na območju prestolnice opravili osem hišnih preiskav, med katerimi so začasno odvzeli prostost sedmim osebam. Trem so na preiskovalnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča v soboto odredili 48-urno sodno pridržanje, včeraj pa so se soočili s preiskovalnim sodnikom, ki jih je po zaslišanju vtaknil v pripor. Preostalih pa policisti sploh niso privedli pred sodnike, ampak so jih že prej sami izpustili na prostost, ker baje zoper njih niso uspeli zbrati dovolj obremenilnih dokazov, da bi jih lahko dali pod ključ.

Svet24

Po naših informacijah so se v priporu znašli Željko Petrović, Blagoj Sazdov in Milan Trivković, ki so jih policisti ovadili zaradi ugrabitve, mučenja in uboja, tri od štirih izpuščenih na prostost pa so ovadili zaradi pomoči pri omenjenih kaznivih dejanjih. Za ugrabitev je sicer predvidena kazen od enega do 10 let zapora, enaka kazen je predvidena za mučenje, za uboj pa je predvidena kazen od 10 do 15 let zapora. Med »pomagači« so po naših informacijah Senad Livadić ter brata Velimir in Dalibor Lipovac, strah in trepet ljubljanskega Viča, v preteklosti že večkrat obsojena zaradi kaznivih dejanj z elementi nasilja, povezovali pa so ju tudi s še vedno nerazrešenim umorom 23-letnega Gregorja Trajkova septembra 2007.

Kot ugotavljajo kriminalisti, so se storilci na ugrabitev pripravljali več mesecev in si med seboj natančno razdelili vloge. Po ugrabitvi so nesrečnico odpeljali na samoten gozd pri Cesti v Gorice, kjer so ji z mučenjem poskušali razvezati jezik. Slekli naj bi jo do spodnjega perila ter jo z lepilnim trakom in lisicami privezali ob drevo, na glavo pa poveznili maskirno kapo. Revi naj bi med mrcvarjenjem zlomili devet reber, na kraju zločina pa so preiskovalci menda našli celo solnico, po kateri sklepajo, da so ji v rane prav po srednjeveško vtirali sol. Nekaj pred tretjo uro ponoči naj bi jo odpeljali v Podpeč, kjer so jo na smrt pretepeno vrgli iz avtomobila pod hruško ob smetnjake ene od stanovanjskih hiš, da je pri padcu utrpela še zlom treh reber, eno naj bi ji usodno predrlo pljuča.