Črna kronika

Eksplodiralo plovilo za komercialne polete v vesolje

G.G.
31. 10. 2014, 20.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Nad kaliforijsko puščavo Mojave je na poskusnem letu eksplodiral raketoplan družbe Virgin Galactic, ki se ukvarja z razvojem vesoljskih plovil za komercialne polete. Pilot se je pravočasno izstrelil. Poškodovanega so odpeljali v bolnišnico. Kopilot je umrl.

Twitter

Priče pravijo, da je vesoljsko plovilo eksplodiralo kmalu zatem, ko sta pilota prižgala lastne rakete in se ločila od letala, ki ga je poneslo proti vesolju. Kot kaže je eden od pilotov umrl, drugi pa je skočil iz razbitine in se spustil na zemljo s padalom, vendar je končal v bolnišnici.

Podjetje Virgin Galactic v lasti britanskega milijarderja Richarda Bransona je med pripravami na začetek prvih turističnih poletov do roba vesolja z vesoljskimi plovili, kot je bilo danes ponesrečeno. Cena vozovnice bi znašala 250.000 dolarjev, vendar pa bodo sedaj ti načrti na hladnem vsaj dokler ne ugotovijo vzroka nesreče.

Podjetje je po twitterju uvodoma sporočilo le, da je vesoljsko plovilo med testnim poletom doživelo resno anomalijo in "SpaceShipTwo" je izgubljena. To je že druga vesoljska nesreča v tem tednu. V torek je po izstrelitvi proti Mednarodni vesoljski postaji ISS razneslo raketo Antares podjetja Orbital Sciences. Tudi ta nesreča je še pod preiskavo.

Spomladi je plovilo uspešno prestalo prvi testni let nad puščavo in prebilo zvočni zid. Branson je bil takrat navdušen in napovedoval, da bi lahko že konec letošnjega ali v začetku prihodnjega leta začeli s turističnimi poleti v vesolje. Med prvimi potniki bi bil prav Branson sam.