Črna kronika

Kosovski obveščevalci iz sirskega ujetništva rešili osemletnika

STA/M.J.
17. 10. 2014, 12.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na Kosovo se je nedavno vrnil osemletni deček, ki ga je njegov oče, ki se je pridružil džihadistom, kljub nasprotovanju soproge, dečkove matere pred petimi meseci odpeljal v Sirijo. Kosovski premier Hashim Thaci je v sporočilu za javnost zapisal, da je kosovska obveščevalna služba "uspešno locirala, našla in vrnila" domov Eriona Zeno.

Reuters

Operacija za njegovo vrnitev je bila po Thacijevih besedah "zapletena in nevarna". Ostalih podrobnosti ni razkril. Akcija za dečkovo rešitev sta odobrila tako Thaci kot kosovska predsednica Atifete Jahjaga, so poročali ameriški mediji.

Dečka je ob prihodu domov na prištinskem letališču pričakala mama Pranvera Zena. "Je kot v sanjah. Zdi se mi, kot da se prebujam. Še vedno se bojim, da ga ne bo tukaj," je nekaj minut po ponovnem snidenju s sinom dejala Pranvera.

Dečkov oče Arben Zena je Eriona odpeljal v Sirijo junija letos in to kljub nasprotovanju dečkove matere. Primer je na Kosovu zelo odmeval, saj je dečkova mati očeta javno pozvala, naj vrne sina. V podporo Pranveri je na Facebooku nastala posebna stran, sama pa je javno nastopala tako na Kosovu kot v Albaniji.

Iz obeh držav se je v zadnjem času veliko mladih pridružilo islamskim skrajnežem v Iraku in Siriji.