Črna kronika

Tragedija v rudniku: 29 rudarjev rešenih, štirje umrli, enega pa še iščejo

STA/M.J./G.G.
5. 9. 2014, 08.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V Bosni in Hercegovini je v premogovniku Raspotočje blizu Zenice po manjšem potresu v četrtek ostalo ujetih 34 rudarjev. Reševalne ekipe so se medtem že prebile do ujetih rudarjev. Devetindvajsetim rudarjem so pomagale na površje, kjer so jih pričakali svojci. Potrjeno je, da so štirje rudarji v nesreči umrli, enega pa še iščejo.

Reuters

Potres z magnitudo 3,5 je območje stresel v četrtek popoldne, njegovo žarišče pa je bilo 53 kilometrov severozahodno od prestolnice Sarajevo. Po potresu je v rudniku odjeknila eksplozija, dva rudniška rova pa sta se zrušila.

Reuters

Direktor rudnika Esad Čivić je pojasnil, da je bilo v premogovniku v času potresa 56 rudarjev, od katerih se jih je 22 rešilo na površje, 34 pa jih je ostalo ujetih pod zemljo.

Že ponoči je stekla reševalna akcija in okoli 12.30 so se reševalne ekipe prebile do ujetih rudarjev ter jim dostavile vodo in hrano. Prve informacije so bile spodbudne. Vsi naj bi bili živi in zdravi, le malenkost opraskani. Nato pa je odjeknila strašna novica. Pred rudnikom, kjer so se zbrali sorodniki rudarjev, je nastala najprej smtna tišina, nato jo je prekinil jok sorodnikov in prijateljev žrtev. Izvedeli so namreč, da je pet rudarjev v nezgodi izgubilo življenje, kar je zasenčilo novico, da je 29 ujetih rudarjev že na površju, poroča Dnevni avaz. Čez nekaj trenutkov so sporočili, da so mrtvi štirje, enega pa še iščejo.

Reuters

Mediji so sprva poročali, da je v jami ostalo ujetih osem rudarjev. Med tistimi, ki so se rešili iz rudnika, sta bila dva poškodovana in so ju prepeljali v bolnišnico v Zenici.