Črna kronika

V Italijo tihotapili večje skupine prebežnikov

STA/G.G.
26. 6. 2014, 15.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Koprski kriminalisti so po dlje časa trajajoči kriminalistični preiskavi in izvajanju prikritih preiskovalnih ukrepov 18. junija odvzeli prostost 50-letnemu in 32-letnemu državljanu Srbije, ki ju sumijo storitve več kaznivih dejanj, med drugim tihotapljenja 53 ilegalnih prebežnikov preko državne meje v Italijo.

Policija (simbolna fotografija)

Preko državne meje je kriminalna združba pretihotapila 53 ilegalnih prebežnikov, s čimer bi si pridobila najmanj 18.550 evrov protipravne premoženjske koristi, še navajajo na PU Koper.

Koprski kriminalisti so v sodelovanju s kolegi iz Hrvaške in Italije v drugi polovici leta 2012 zaznali aktivnost kriminalne združbe, ki je na mejnem območju med Starodom in vasjo Golac preko meje tihotapila večje skupine ilegalnih prebežnikov, ki so jih s kombiniranimi vozili prepeljali v Italijo, navajajo na Policijski upravi (PU) Koper.

Tako so v začetku marca lani na Kozini ustavili takšno vozilo, pri čemer je voznik pobegnil skupaj s ključi vozila, v tovornem zaprtem delu vozila pa je bilo odkritih 27 ilegalnih prebežnikov. Naslednji dan so na mejnem prehodu Pasjak-Rupa prijeli 50-letnega državljana Črne Gore in ga pridržali.

A policisti so ugotovili, da ima osumljeni lažno identiteto in da gre dejansko za 50-letnega državljana Srbije, ki je za prikrivanje svoje prave identitete uporabljal najmanj 12 lažnih identitet oz. ponarejenih dokumentov. V postopku so pridobili tudi podatke o sostorilcu, ki je bil na begu.

Za 350 evrov po osebi tihotapili Afričane

Z nadaljnjo preiskavo in mednarodnim sodelovanjem so kriminalisti ugotovili, da gre za kriminalno združbo, katere člani so iz območja Srbije, BiH in Črne Gore. Zoper osumljenega 50-letnika pa je bilo v Italiji razpisano iskanje zaradi tatvin. Identificiranih je bilo približno 15 oseb, ki so bile povezane z osumljenim. Združba je namreč tihotapila ljudi iz Afrike iz Hrvaške preko Slovenije v Italijo za plačilo 350 evrov po osebi.

Po zaključeni preiskavi je policija zoper osumljenega 50-letnega srbskega državljana, ki se s tihotapljenjem ilegalnih prebežnikov ukvarja že deset let, podala kazensko ovadbo zaradi storitve več kaznivih dejanj, in sicer prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, ponarejanja listin in izdelovanja orožja in pripomočkov za vlamljanje v vozila.

32-letnega srbskega državljana pa je policija kazensko ovadila zaradi prepovedanega prehajanja meje, nevarne vožnje v cestnem prometu in za preprečitev uradnega dejanja uradni osebi.

Oba osumljena so 19. junija privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku koprskega sodišča, ki je na predlog tožilstva zoper oba odredil pripor.

Preko državne meje je kriminalna združba pretihotapila 53 ilegalnih prebežnikov, s čimer bi si pridobila najmanj 18.550 evrov protipravne premoženjske koristi, še navajajo na PU Koper.