Črna kronika

V Srbiji trepetajo pred novim poplavnim valom

STA
21. 5. 2014, 09.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V Srbiji v pričakovanju novega poplavnega vala danes utrjujejo nasipe ob Savi, nadaljuje se tudi popolna evakuacija Obrenovca, ki ga je obiskala pristojna evropska komisarka Kristalina Georgieva. Iz BiH poročajo o eksploziji naplavljene mine.

www.magazinplus.eu

V Srbiji se je danes začelo tridnevno žalovanje ob poplavah, v državi pa pričakujejo nov poplavni val. Ob Savi, predvsem v občinah Šid in Sremska Mitrovica, pred novim poplavnim valom utrjujejo obrambne nasipe. V Beogradu oblasti zatrjujejo, da so na poplavni val pripravljeni, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.
Vodja oddelka za izredne razmere na srbskem notranjem ministrstvu Predrag Marić je davi dejal, da so razmere na vseh poplavljenih območjih stabilne. "Trenutno ni kritičnih točk, kjer bi bila nujna evakuacija," je pojasnil in dodal, da morajo na vseh kriznih območjih ostati v pripravljenosti in izvajati vse potrebne ukrepe, vključno z morebitnim popravljanjem nasipov. Po Marićevih besedah gladina Save trenutno ne narašča ali celo nekoliko upada.
Napovedal je še, da bodo vsem prebivalcem Obrenovca še naprej nudili pomoč v hrani in zdravilih. V mestu ob sotočju Save in Kolubare, ki so ga poplave najhuje prizadele, se sicer nadaljuje preventivna popolna evakuacija, čeprav človeška življenja tam trenutno niso ogrožena.
Obrenovac je v torek zvečer obiskala tudi evropska komisarka Georgieva v spremstvu srbskega notranjega ministra Nebojše Stefanovića. Komisarka je zagotovila, da ima Srbija polno podporo EU ob katastrofalnih poplavah. Dejala je, da humanitarna pomoč iz unije že prihaja, za sprostitev denarja iz solidarnostnega sklada EU in v okviru programa predpristopne pomoči pa bo potrebnega še nekaj časa. Spomnila je še, da bo Srbija, kandidatka za članstvo v uniji, za sredstva iz solidarnostnega sklada lahko zaprosila le, če bo ocenjena škoda zaradi poplav presegla 175 milijonov evrov.
Srbski premier Aleksandar Vučić pa je na skupni novinarski konferenci z Georgievo v ponedeljek zvečer poudaril, da Srbija brez pomoči unije ne bo mogla iziti iz krize, ki jo je v državi povzročila vodna ujma. Dodal je, da bodo za izhod iz težkih razmer sicer morali največ narediti državljani Srbije sami.
O pomoči EU Srbiji po poplavah se bo danes po napovedih v Bruslju pogovarjal tudi zunanji minister Ivica Dačić, ki se bo sešel z evropskim komisarjem za regionalno politiko Johanessom Hahnom.
V Bosni in Hercegovini ob poplavah veliko nevarnost predstavljajo mine iz časa vojne, ki jih je naplavila voda ali so prišle na površje zaradi zemeljskih plazov. V centru za odstranjevanje min v BiH so po poročanju tiskovne agencije Federacije BiH Fena pojasnili, da je voda premaknila minsko polje na območju okrožja Brčko, pri čemer je eksplodirala mina. Incident ni zahteval žrtev. V centru opozarjajo prebivalce, naj v primeru, da opazijo mine, takoj obvestijo civilno zaščito in na območju postavijo opozorilo.