Črna kronika

Ubil polbrata, ranil mater in sebe

Gabrijel Toplak
20. 8. 2013, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V kraju Ihova v občini Benedikt je v nedeljo popoldne prišlo do družinske tragedije, v kateri je 45-letni moški večkrat zabodel svojo 70-letno mater in 50-letnega polbrata ter nato skušal storiti samomor. Reševalce so poklicali sosedje, do katerih je po dogodku močno okrvavljena pritekla prav 70-letnica

Gabrijel Toplak

V stanovanjski hiši v Ihovi 72 v Slovenskih goricah v občini Benedikt se je v nedeljo popoldne zgodila družinska tragedija. Po do zdaj znanih podatkih policije je šlo za umor ter poskusa umora in samomora; večkrat zabodena mati in storilec sta v bolnišnici, drugi sin pa je zaradi globokih vbodnih ran umrl na kraju dogodka. Policija ga je našla na dvorišču za hišo.

Miran Šadl iz Policijske uprave Maribor je v večernih urah povedal, da se je okoli 18. ure po do zdaj zbranih obvestilih zgodil umor, poskus umora in poskus samomora v družinskem krogu. „Za življenje ene ženske, ki je po zdaj zbranih podatkih zabodena trikrat (utrpela naj bi vbodne rane v predelu trebuha in hrbta, op. p.) se še borijo, medtem ko je en moški mrtev. 45-letni domnevni osumljenec naj bi zabodel najprej svojega 50-letnega polbrata in pozneje še njegovo 70-letno mater, očitno pa je, še preden so ga policisti obvladali z uporabo prisilnih sredstev, poškodoval tudi sebe. Bil je zaboden, vendar kdo ga je in na kakšen način, za zdaj še ni znano. Je v mariborskem univerzitetnem kliničnem centru, po zbranih podatkih se njegovo stanje izboljšuje in bo predan v policijsko pridržanje,“ je pojasnil Šadl. Četudi so umrlega našli za hišo, Šadl pravi, da se je dejanje zgodilo v stanovanjski hiši, uporabljeno orožje pa je bil nož. O domnevnem vzroku ni želel govoriti, dejal je le, da storilca v domači hiši policisti še niso obravnavali. Z njimi je imel opravka za drugo dejanje z elementi nasilja proti povsem drugim osebam, ki se je končalo s kazensko ovadbo.

V bližini hiše se je v nedeljo zvečer zbralo več tamkajšnjih krajanov, ki so bili po dogodku izredno redkobesedni. Na vprašanja, ali so poznali pokojnega, 70-letno žensko ali storilca, niso želel odgovarjati, a je bilo iz njihovih medsebojnih pogovorov moč razbrati, da so tiho, ker se bojijo storilca, ki se bo nekoč, tako so domnevali, spet vrnil v njihov kraj. Uspelo pa nam je izvedeti, da so v tej hiši živeli 70-letna Pavlina Kraner in njena sinova, sicer polbrata, 50-letni Drago in 45-letni Bogdan, ki naj bi zakrivil to dejanje. Pozno zvečer smo vendarle uspeli pripraviti do pogovora tudi J. D. iz Lokavca, ki živi slabih 50 metrov stran in je tisti, ki je poklical reševalce na številko 112, ti pa nato policiste. „Na družinsko tragedijo nas je opozorila Pavlina, ki je po dejanju pritekla močno okrvavljena pred našo hišo. Vsa družina je bila doma in naenkrat smo zaslišali kričanje pred hišo. Stekli smo do nje in na njej opazili močno krvavo obleko. Četudi so bile na njenem telesu dobro vidne tudi vbodne rane, je zbrala še toliko moči, da nam je sporočila, da je zaboden tudi Drago. A do hiše sami nismo upali, so pa bili reševalci in policija res hitri.“ Sicer pa je Dokl ocenil družino Kranerjevih kot povsem običajno, ki navzven, vsaj doma, ni nikoli izstopala. Z vsemi se je že večkrat pogovarjal in česa takega ne bi nikoli pričakoval.