Intervjuji

Miran Rudan si želi, da bi bili ljudje bolj zadovoljni sami s sabo

Teja Pelko
21. 3. 2024, 08.00
Posodobljeno: 22. 3. 2024, 16.44
Deli članek:

40-letnico glasbene kariere je okronal z dokumentarnim filmom.

Katjuša Karlovini
Miran s pesmijo Amen ljudi spodbuja k razmisleku o pomenu resnične ljubezni, sreče in lepote, ki jih ni mogoče naročiti kot paket na spletu.

Neustavljivi Miran Rudan je pred kratkim s svojo ekipo inDESIGN predstavil novo skladbo z naslovom Amen. Navdih zanjo je našel v današnjem času, ko lahko že vse dobiš v paketu, tudi ljubezen. Za skladbo je Miran posnel tudi videospot, ki je napovednik za prihajajoči dokumentarec z naslovom Amen, ki bo na ogled konec marca.

S pesmijo Amen želite poslušalce spodbuditi, da se ustavijo, razmislijo in zaživijo bolj polno in pristno življenje. Kdaj ste sami to prvič storili?
Od nesreče leta 1999 se mi je življenje korenito spremenilo. S tem pa tudi pogled na svet. Začel sem živeti, se zavedati, da ni vse samoumevno in da predvsem šteje to, da si človeški do drugih.

Česa si želite več na svetu?
Lepo bi bilo, če bi v modo spet prišli poštenje, resnica, realni svet in da bi bili ljudje bolj zadovoljni sami s sabo. Že samo s tem, da smo živi in zdravi, imamo pravo bogastvo.

Se vam zdi, da se je vrednostni sistem spremenil, odkar ste bili sami majhni?
Zelo. Drugače so nas vzgajali, ni bilo toliko motilcev pri vzgoji, toliko nevarnosti, predvsem pa ni bilo spleta, ki bi nas »vzgajal« in postavljal smernice. Zdaj se na vseh družbenih omrežjih lahko objavljajo posnetki, v katerih lahko vsakdo reče, kar se mu zazdi, od žaljivk do vulgarnih izrazov. Dostop do njih pa imajo vsi, otroci ne ločijo več, kaj je prav in kaj ni, kaj je dovoljeno in kaj ne, čeprav jih to učimo.

Katjuša Karlovini
Rudan se je z glasbo začel ukvarjati že v osnovni šoli, kjer je pel v zboru. Leta 1984 je zmagal na avdiciji in postal član skupine Moulin Rouge. Leto za tem je v skupini Randez Vous nadomestil prejšnjega pevca Wolfa. Konec leta 1988 se je pridružil skupini Pop Design, leta 1990 je šel na samostojno pot, leta 2007 pa je znova postal član zasedbe Pop Design in bil v njej vse do leta 2021, ko jo je spet zapustil. Zdaj ustvarja s svojo ekipo inDESIGN.

Kdo je vam privzgojil največ vrednot?
Živel sem samo z mamo, ki ima zasluge za to, kakšna oseba sem. Takrat so bili drugačni časi – nismo si upali odgovarjati starejšim, spoštovali smo jih. Včasih je kdo samo povzdignil glas, pa nisi upal več nič reči, zdaj je precej drugače.

Kako vzgajate sinova?
Trudim se vzgajati z zgledom, saj imam za sabo veliko življenjskih lekcij, ki so me izoblikovale. Predvsem želim, da sta poštena in dobra človeka.

Nekaj tega, kar ste doživeli, bomo videli tudi v dokumentarcu Amen. Nam lahko razkrijete kaj več o njegovi vsebini?
V dokumentarcu bo na enem mestu zbrana moja 40-letna glasbena kariera, v katero sem ves čas dajal in še dajem svoje srce in dušo – tako v slabem kot v dobrem. V filmu se bodo pojavili ljudje, ki so bili in so še vedno z mano v moji glasbeni zgodbi in s katerimi smo ustvarjali in še ustvarjamo. Nikoli nisem pozabil na tiste, ki so me pripeljali do tega, kar sem danes, tiste, ki so mi stali ob strani tudi v najtežjih časih.

Sašo Novoselič
Glasbenik je oče treh sinov, s prvo ženo Natašo ima Luko (1991), s partnerko Anito (na posnetku) pa Nina (2010) in Nika (2012).

Zakaj ste se sploh odločili za dokumentarni film?
Najprej sem svojo glasbeno zgodbo želel izdati v knjigi. Ampak glede na to, da imam za pokazati veliko glasbenega ustvarjanja skozi leta, sem se na pobudo prijatelja Bojana Kodelje odločil za dokumentarni film.

Bomo v njem velikokrat slišali besedo Amen?
Niti ne. Naslov smo izbrali po naključju. Najprej smo imeli v mislih naslov Pot Mirana Rudana. Na roki imam tetovažo z napisom Amen in v nekem trenutku je moja Anita rekla, zakaj ne bi bil naslov filma kar Amen. Strinjali smo se, da je neklasičen naslov, ki pritegne človeka in ga spodbudi k razmišljanju, boljši. Zaradi filma sem naredil pesem s tem naslovom, saj je pesem z videospotom napovednik za prihajajoči film. Pesem, videospot in film se prepletajo.

osebni arhiv
Z družino in psom Arijem se rad odpravi v naravo, kjer si tudi najbolj napolni baterije.

Katere besede pa doma največkrat izrečete otrokoma?
Zadnje čase so veliko na tapeti besede: pospravi, nehaj igrati igrice in odloži telefon.

Kaj pa najpogosteje rečete partnerki?
Največkrat ji rečem »žena« ‒ čeprav to še ni in mi vsakič znova reče, nisem še žena.

Kako kaže z vajino poroko?
Ko nama je poroka zaradi vremena padla v vodo, sva dala vse to na stranski tir. Takšna, kot sva, se bova verjetno v zadnjem trenutku odločila in to naredila. Brez pompa in vsega drugega. S pravimi ljudmi. S tistimi, s katerimi se čutimo.