Intervjuji

Matjaž in Tina iz Arbadakarba od nekdaj sledita svojim sanjam

Teja Pelko
5. 3. 2024, 08.00
Deli članek:

Med njima je takoj preskočila iskrica!

POP TV
Matjaž in Tina sta se na oddajo Slovenija ima talent prijavila čisto spontano, brez velikih pričakovanj, jima je pa ta odprla veliko vrat in prinesla ogromno novih poznanstev.

Matjaža in Tino iz cirkusa Arbadakarba je širša javnost spoznala v šovu Slovenija ima talent, v katerem sta se s svojimi čarobnimi točkami prebila vse do finala. Trenutno z mednarodno priznanim iluzionistom in ventrilokvistom Samom Sebastianom pripravljata magični variete Sanje, ki ga bodo premierno uprizorili 15. marca v Mestnem gledališču Ptuj.

Kaj si lahko obetajo gledalci?
Matjaž in Tina: Magični variete Sanje, ki ga pripravljava skupaj s Samom Sebastianom, bo nekaj iz druge dimenzije. Meniva, da smo združili veliko umetnosti, drznosti in znanja in ta predstava je vsekakor nekaj, kar v naših gledališčih še ni bilo videno. Pomislite, kako ste se počutili ob gledanju najine polfinalne točke na Slovenija ima talent. Tako nekako bo tudi tole. Hkrati pa pripravljava tudi najin glasbeni projekt, avtorsko glasbo v sodelovanju z Damjanom Jovićem, ki je s Trkajem ustvaril tudi Repke. Pripravljamo skladbe za velike in male otroke, ki bodo popestrile najine predstave in bodo na slovenski glasbeni sceni velika novost. Tudi sicer zelo veliko nastopava, pripravljava družinske piknike za podjetja, sva na občinskih dogodkih. Najraje pa obiščeva osnovne in srednje šole, kjer je najin program kulturno in športno obarvan, saj jim pripraviva predstavo, nato pa sledi še cirkuška pedagogika in tako lahko šole v enem dnevu združijo vse.

Vajini sporočili sta: »Sledi svojim sanjam« in »Bodi to, kar si«. Od kdaj jima sledita vidva?
Tina: Od vedno. Vsak po svoje, tudi preden sva se spoznala, sva sledila svojim sanjam, temu, kar rada delava, temu, kar sva. Matjaž žonglira že 18 let, jaz pa nastopam od 14. leta. Vedno sva vedela, kaj si želiva, in menim, da sva zato našla tudi pot. Jaz sem študirala, čeprav sem vedela, da ne bom tega nikoli počela, ampak da bom na odru, da bom imela podjetje …

Sta bila zaradi svoje unikatnosti kdaj tudi nerazumljena oziroma so vaju zaradi tega v otroštvu oziroma v mladosti tudi zafrkavali?
Matjaž in Tina:Ne, sva se pa vedno postavila na stran tistih, ki so jih. Sva pa večkrat slišala, da se od tega ne da živeti.

Kje in kdaj sta se spoznala?
Matjaž:
Spoznala sva se na dogodku. Tina je delala še preko študenta, jaz sem imel svoj s. p. in zunanje podjetje naju je najelo za neki projekt. Pri tem projektu sva delala po celotni Sloveniji in takoj je preskočila iskrica. Tako iskrica med nama kot iskrica idej. Kaj vse bi lahko počela, kako bi to počela ... Takoj sva prepoznala skupni potencial in to naju je še dodatno povezalo. Postala sva nerazdružljiva.

Kaj vaju je ob prvem snidenju prevzelo drug pri drugem?
Tina: Mene je pri Matjažu prevzela njegova samozavest, njegova močna karizma in predvsem ta brezskrbnost, sproščenost. Njegova nevsiljiva energija – sprejemanje sveta in situacij takšnih, kot so. Matjaž pravi, da ga je pri meni prevzelo razmišljanje, vrednote, seveda pa je bila prisotna tista iskrica, ki sveti še danes.

Kaj pa še zdaj najbolj občudujeta drug pri drugem?
Tina: Matjaž je mene prizemljil in zato na svet gledam bolj lahkotno in to počne vsak dan, za kar sem mu zelo hvaležna. Jaz pa njega usmerjam na primer pri sistematskih zadevah, ko mora za kak trenutek izklopiti svojo brezskrbnost.

Na odru šova Slovenija ima talent sta pokazala ogromno talentov. Za katerega pa bi si (še) želela, da bi ga imela?
Matjaž in Tina: Dovolj je talentov, vedno pa rada odkrivava nove stvari. Talente, ki jih imava, bi rada še naprej trenirala, izpopolnjevala in izpilila do potankosti.

POP TV
Zelo sta vesela, da imata priložnost otrokom in mladostnikom predajati svoje znanje ter jih predvsem motivirati, da postanejo to, kar so, oziroma v čemer so najboljši.

Katere pa že kažejo vajini otroci?
Matjaž: Lejla Arija je že zdaj velika 'showmakerka'. Ples, akrobatika, gimnastika, petje. To bo en velik talent. Lenon Ari je trenutno še na vseh štirih, ampak kaže igralske sposobnosti (smeh). Zala pa trenira atletiko, jo pa tudi zanimajo razne umetnosti.

Kakšne vrednote jim želita privzgojiti?
Matjaž in Tina: Izjemnega pomena je pri nas resnica. Vsaka resnica je boljša od najlepše laži. Teh res ne preneseva. Želiva, da sprejemajo, da pomagajo vedno, na vsakem koraku. Vprašaj za pomoč vedno, ko se ti zdi, da jo nekdo potrebuje. Za najine otroke si želiva, da ostanejo zvesti sebi, svojim talentom, željam in da s tem hkrati pomagajo drugim. Na prvem mestu je družina, narava.

Slednjo ste januarja skupaj občudovali tudi na Šrilanki in na Maldivih. Zakaj ste šli ravno tja?
Matjaž in Tina: Že dlje časa sva si zelo želela, da bi videla trope, sva si pa vseeno želela več kot zgolj poležavanje na lepih peščenih plažah. Šrilanka je bogata tako kulturno kot zgodovinsko, raznolika v svoji naravi ... Želela sva, da otroci spoznajo drugačno kulturo, vidijo drug način življenja in s tem obogatijo svoja obzorja. Izkušnje v otroštvu bogatijo in te izoblikujejo pozneje v osebo z vrednotami, mnenji, stališči. In ko tako majhen otrok vidi toliko raznolikosti, bo vsekakor pozneje v življenju lažje sprejemal vso drugačnost in pisanost tega sveta, kar se nama zdi velikega pomena.

Kako ste preživljali dneve?
Matjaž in Tina: Dneve smo preživljali na plaži, surfali smo, obiskali smo razne znamenitosti, safarije, kjer smo videli slone in druge zanimive živalske vrste – to je bilo otrokoma še posebej všeč. In seveda Sigiriya, eno izmed Unescovih čudes sveta, nas je vse fascinirala. Šrilanko smo se trudili doživeti čim bolj pristno: vožnja s tuk tukom, obisk tradicionalne restavracije, kjer smo jedli z rokami, obisk templjev ipd. Šrilanka je zelo raznolika. Zadnjih šest dni pa so nas čakali Maldivi in malo več poležavanja, kar je bila izkušnja zase.

Dobita na potovanjih tudi kaj inspiracij za vajine točke (in druge poslovne ideje)?
Matjaž in Tina: Na potovanjih dobiva največ inspiracije oziroma še več je dobiva takoj, ko se vrneva domov. Na potovanjih si res spočijemo možgane, mislimo na druge reči, smo manj miselno obremenjeni. Hkrati pa se čisto vedno zavedava, kako lepo je v Sloveniji. Kamorkoli gremo, se radi vrnemo domov, na prečudoviti Ptuj, in tedaj nama res možgani in ideje delajo na polno. Nekako tako smo s Samom Sebastianom tudi prišli na skupni projekt Magičnega varieteja Sanje.

osebni arhiv
Matjaž in Tina z otrokoma na eni od šrilanških plantaž čajev.