Aktivnosti za 40 +

Nekaj več rekreacije, precej manj bolezni

Urška Dretnik
23. 7. 2017, 13.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Slovenci imamo vse daljšo življenjsko dobo, pričakovana za ženske je vse tja do 80. leta in še čez. Vendar zaradi vse več kroničnih bolezni naša tretja tretjina življenja običajno ni tako kakovostna.

Profimedia
Telovadba naj bo zabavna. Izberite telesno dejavnost, v kateri uživate, in izkušnja bo prijetnejša. Celo komaj boste čakali na naslednjo.

Temu se lahko izognemo s telovadbo in zdravo prehrano, tako lahko že danes vplivamo na tempo staranja. Ni treba, da čez noč postanete atleti, pravijo strokovnjaki, dovolj je že, da vstanete s kavča in se vsak dan odpravite na polurno hojo.

30 – minut na dan se rekreirajte s hitro hojo.

Omili tveganja

Ne glede na leta telovadba vedno pripomore k dobremu počutju in zdravju. Zato je pomembno, da rekreacijo nadaljujemo tudi, ko vstopimo v zrela leta; tako preprečimo tveganje kroničnih bolezni.

Profimedia
Ko ste slabe volje, to preženite s telesno dejavnostjo.

Najbolj nas ogrožajo srčno-žilne bolezni, povišan holesterol, kap, hipertenzija, rak debelega črevesa in prsi, bolečine v sklepih in mišicah, sladkorna bolezen tipa dve, depresija in izguba kostne gostote med menopavzo.

Vendar po drugi strani redna telovadba upočasnjuje staranje ter upad moči in energije, pripomore k ohranjanju vitke linije in pospešuje delovanje metabolizma. Je naložba v kakovostno starost.

Ni tako težko, kot se zdi

Kaj morate torej storiti, da se spravite v pogon? Presenetljivo – ne prav veliko! K dobri formi pripomore že dve uri in pol (150 minut) zmerne aerobne aktivnosti na teden. To je samo 21 minut vsak dan ali 50 minut tri dni na teden. Ali pa 1,25 ure (75 minut) živahne, aktivne aerobne telovadbe na teden. To je deset minut vsak dan ali 25 minut trikrat na teden.

Profimedia
Katerokoli vadbo izberete, boste zmanjšali stres, saj se med telesno dejavnostjo izločajo endorfini, hormoni zadovoljstva. Aktivnost pa nas sprosti.

Kako veste, da telovadite zmerno

Po telovadbi se boste počutili zelo dobro. Naj vas to motivira za nadaljnje udejstvovanje. Uživajte in se popolnoma sprostite.

Zmerna telovadba predstavlja za vaše telo lahek napor. Dihate hitro, vendar niste povsem brez sape. Po desetih minutah se začnete rahlo potiti, če telovadite s partnerjem, se še vedno lahko pogovarjate, vendar ne zelo intenzivno. Primeri zmerne aerobne aktivnosti so: hitra hoja (5 km/h ali hitreje), kolesarjenje (16 km/h ali počasneje), tenis v dvojicah, ples, vrtnarjenje.