O grškem zajtrku in prepečencu

Dol s kilogrami z grškim zajtrkom

ud
23. 7. 2017, 09.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ali je lahko pot do vitkega stasa tako preprosta, kot je spremeniti zajtrk? Je! Zdravstvene koristi tradicionalnega grškega zajtrka je dokazalo ducat vrhunskih znanstvenikov.

Osebni arhiv Urške Dretnik
Vitamini pospešijo izgorevanje maščob.

Poleg dobrih učinkov na zdravje grški zajtrk topi maščobe pa še preprosto ga je pripraviti.

Grška prehrana je od nekdaj zelo raznolika in sezonska. Ljudje so vedno jedli predvsem, kar so pridelali, hrano pa so prilagodili svojim potrebam. Vsaj nekoč so veliko fizično delali, zato je zajtrk od nekdaj vseboval izdatno hranilne sestavine, kot so sir in olive, tudi meso. Od nekdaj je zelo priljubljen tudi prepečenec, rženi ali ječmenovi, jedo ga ves dan, od jutra do večera. Ker je večkrat pečen, je zelo trd, tako da ga je treba pred uživanjem namočiti pod tekočo vodo. Imenujejo ga ntakos, drugo ime zanj je koukouvagia, ali v prevodu, sovica. To ime je dobil najbrž zato, ker je v posebni jedi, skupaj s sesekljanim paradižnikom, kosom sladkega svežega sira mizithra, prelitega z olivnim oljem, in olivo na vrhu, videti kot sovje oko. V zadnjih desetih letih so ti kruhki postali zelo priljubljeni, najdete jih tako v vaški gostilni kot v najbolj fini restavraciji. Na spletu lahko poiščete recept za grški prepečenec, ki je odlična podlaga zajtrku. Če se vam zdi priprava prezapletena, pa naj vas potolaži misel, da lahko shujšate tudi z drugimi ječmenovimi jedmi, kupljenimi v trgovini.

Arhiv časopisa Svet24
Velika pomaranča, ki si jo večina Grkov privošči že dopoldne, zadosti vsem potrebam telesa po vitaminu C

Navodila za hujšanje

Glejte, da boste popili veliko vode. Po zajtrku lahko jeste, kar vas je volja, vendar ne pozabite na glavno načelo diete: trebušček se sčasoma vse manj oglaša. Zato le umaknite krožnik, ko boste prijetno siti. Vodilo vašega hujšanja je 450 kalorij »težak« zajtrk, iz zgoraj navedenih sestavin, sicer pa se trudite jesti, kolikor je mogoče zdravo. Kajpak so priboljški dovoljeni, zato lahko mirno sklenemo, da je grški zajtrk podlaga dieti za vse življenje.