KRIV

Ivan umoril ženo Ano, v zaporu bo ostal do smrti

S.S.
23. 7. 2017, 13.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Mariborski okrožni sodniki so 87-letnega Ivana Grobina, obtoženega umora iz maščevanja, obsodili na 20 let zapora.

STA
Obtožnica je 87-letnika bremenila umora iz maščevanja.

Glavna obravnava je bila zaključena v enem dnevu, Grobin pa do pravnomočnosti ostaja v priporu. In če bo prisojena kazen prestala rešeto višjega sodišča, bo obtoženi glede na njegovo častitljivo starost v zaporu prebival do smrti.

Družinska tragedija se je odvila 28. januarja okoli 20. ure v stanovanjskem bloku v mariborski mestni četrti Tabor. Obtoženi je svojo zunajzakonsko partnerico, 70-letno Ano Rambaher, večkrat iz neposredne bližine ustrelil v zatilje, nato pa je poskušal soditi še sebi. Zgodilo se je po tem, ko se je Rambaherjeva uprla zahtevam nekdanjega miličnika, naj mu izroči del kupnine za svoj vikend. Po strelu nase je Grobin izgubil zavest, naslednje jutro pa je sam poklical policiste. Ob prihodu reševalcev je bila Rambaherjeva še živa, a je kljub zdravniški pomoči pozneje umrla. Obtožnica je 87-letnika bremenila umora iz maščevanja, za kar je sicer predvidena kazen najmanj 15 let zapora.

Obsodba še ni pravnomočna, obtoženi pa do takrat ostaja v priporu.

Trajno oslepljen zaradi kapljic za oči

Obtoženi v svojem zagovoru ni pokazal niti kančka obžalovanja. Trdil je, da je partnerico ustrelil zato, ker naj bi ga žalila in trajno oslepila s kapljicami za oči. »Od 12. do 18. januarja sem dobival kapljice v oči. Zjutraj 19. januarja sem v jedilnici hotel gledati poročila, pa sem ugotovil, da sem slep. Od takrat ne vidim več,« je med drugim dejal. Kritičnega dne naj bi ga Rambaherjeva »preklinjala z vsemi živalmi«. »Zvečer je bila v spalnici popolna tema in še slep sem bil. Takrat sem sprožil orožje, v črnino. Ker je nehala preklinjati, sem vedel, da je prizadeta, zato sem se hotel ločiti od sveta in sem si dal v glavo šus. To je vse,« je še povedal.

Hčerka ga sovraži iz dna duše

Petčlanski senat je pred izrekom sodbe zaslišal več prič, med njimi hčer umorjene, ki je potrdila poniževalni odnos Grobina do matere. »Grozen človek je, prepirljiv, obtoževal jo je, da se goni, da je kurba, čeprav mu je stregla od jutra do večera,« je med drugim dejala in poudarila, da se ga ne boji, ga pa »sovraži iz dna duše«. Od njega zahteva tudi 30 tisoč evrov odškodnine, ki jo bo terjala v pravdi. Obramba je v končni besedi sicer predlagala, naj Grobina obsodijo za uboj, za kar je predvidena precej milejša kazen, zato se bo odvetnik na sodbo pritožil.