Nočna mora

Kako se lotiti trdovratne umazanije

zf
14. 5. 2017, 14.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ste ljubitelji pečene hrane? Zagotovo se boste mnogi strinjali, da ni boljšega od nedeljskega kosila, ko se na mizi pojavi hrustljavo zapečena pečenka. Kako pa je z zažganim pekačem?

Profimedia
Manjše zarjavele dele čez noč namočite v kokakoli in nad rezultatom boste presenečeni.

Odstranjevanje zapečene in zasušene hrane iz pekačev in pečice je večni problem, tako dolgoletnih gospodinj kot tistih, ki so se pečenja lotili šele pred kratkim. V večini primerov pomagajo le razmaščevalci in namakanje čez noč, vendar se tem oblikam čiščenja veliko ljudi izogiba zaradi kemikalij. Poskusite očistiti zažgane predele z naslednjimi triki.

Profimedia
Limona, kokakola in kis tudi za trdovratne madeže.

Madeži na oblačilih

Pri odstranjevanju trdovratnih madežev, od krvi in podobnega, mehčalcu dodajte nekaj kokakole. Mešanica bo učinkovito odstranila madež pa tudi neprijetne vonjave.

Odstranite rjo

Je vaša najljubša posoda iz nerjavečega jekla za peko, ki jo je uporabljala tudi vaša babica, postala neuporabna, saj jo je napadla rja? Vsekakor v takšni posodi ne želite peči. Druge, podobne pa trenutno nimate pri roki? Uporabite kokakolo. Kokakolo zlijte po zarjavelih mestih in pustite nekaj minut, da učinkuje. Nato odtrgajte kos aluminijeve folije, jo zmečkajte v gobico za čiščenje in z njo zdrgnite zarjavele površine. Preprosto in hitro bo vas stari pekač spet čist in nov.

Sledi čaja

Z limoninim sokom ali kar z rezinami limone očistite skodelice in čajnik, v katerih sta sledi pustila zeleni ali črni čaj. Pustite, da sok deluje nekaj časa, nato sperite z mlačno vodo.

Rešite posodo

Drži, tudi najboljšim se zgodi, da kdaj lonec s pasuljem predolgo pozabijo na kuhalni plošči. Če ne gre rešiti hrane, rešite vsaj posodo. Narežite tri limone na četrtine, jih dajte v zažgani lonec in dodajte vodo. Segrejte do vretja in kuhajte še 15 minut. Zažgani ostanki bodo sami odstopili z dna, vaša posoda pa bo pripravljena na ponovno uporabo.

Za čisto pečico

Pri čiščenju kuhinje je zažgana pečica prava nočna mora. Poskusite jo očistiti z ekološkim, vendar zelo učinkovitim čistilom. V kozarec za vlaganje vsujte olupke treh pomaranč in jih do vrha prelijte s kisom. Zaprite in pustite teden dni, vmes večkrat premešajte. Tekočino prelijte v razpršilnik. Po zažganih delih pečice najprej potresite sodo bikarbono, nato pa jih poškropite s tekočino. Pustite delovati 20 minut in obrišite. Po potrebi postopek ponovite.