Mobilna verzija
07:15 21. september 2017

Novorojenčkova prva ura na svetu

ud
4 Posodobljeno: 10:03 / 09.8.2017

Prvi dan novorojenčkovega življenja je izjemno stresen. Ali ste se kdaj vprašali, kaj se z njim dogaja v prvih 1440 minutah, odkar ni več v maminem trebuhu?

rožica

Novorojenčki ne zajokajo vsaj tri tedne. Solze namreč vsebujejo stresne hormone in je jok pomoč za pomiritev. Foto: Profimedia

Ko se novorojenček rodi, je njegov vid odličen. Vendar ne vidi dlje kot dvajset centimetrov pred sabo. Teh dvajset centimetrov ni naključje. Je razdalja med materinim obrazom in obrazom dojenčka, ki se doji.

TELO NOVOROJENČKA ŠE NE REGULIRA TOPLOTE
Takoj ko novorojenček pokuka na svet, ga je treba toplo obleči, saj njegovo telo še ne zna uravnavati temperature. Na glavico mu nadenemo kapico, sicer izgubijo največ toplote. Pomaga tudi dotik kože na kožo.

baloni

Novorojenček najraje posluša človeški glas, zato mu povejte kaj lepega. Foto: Profimedia

APGAR-TEST
APGAR-test se opravi po eni minuti ter po petih minutah od rojstva. Ocenjujejo se srčni utrip, dihanje, barva, tonus in mišična aktivnost ter odziv na stimulacijo. Vsak parameter se oceni od 0 do 2. Najvišja skupna ocena je 10.

TEŽA IN DOLŽINA
Izmerijo se dolžina, teža in obseg glave otroka. Nato ocenijo nosečnostno ali gestacijsko starost po Farru. To pomeni zrelost otroka glede na trajanje nosečnosti.

ura

1. novorojenčkova ura je zanj izjemno stresna in naporna. Foto: Profimedia

VITAMIN K
Novorojenčku se da injekcija vitamina K, da bi preprečili krvavenje. Cepivo proti tuberkulozi in hepatitisu B pride na vrsto čez dan ali dva.

PRVA KOPEL
Ko se telesna temperatura novorojenčka stabilizira pri okoli 36,5 stopinje Celzija, sledi prvo kopanje. Nato mati novorojenčka prvič podoji. To je bistvenega pomena, saj tako novorojenček dobi kolostrum (mlezivo), ki mu pomaga razviti imunsko odpornost.

VZAME SE KRI IN TESTIRA NA DVE BOLEZNI
Preden gresta mamica in novorojenček domov, se novorojenčku vzame kri, ki jo nato testirajo na dve bolezni, in sicer na fenilketonurijo in hipotiroidizem.

Izogibajte se močnim parfumom Dojenček ima izjemno razvit vonj. Uporabi ga za spoznavanje mamice. Izogibajte se močnim parfumom, dezodorantom in pralnim praškom.

PREVERJANJE SLUHA IN ANTIBIOTIČNE KAPLJICE ZA OČI
Preverijo tudi sluh novorojenčka, da izločijo gluhost, in po potrebi kolke, tako da naredijo ultrazvok. Če je novorojenček prestal vaginalni porod, dobiva tudi antibiotične kapljice za oči za preprečitev vnetja. 

Vaš prispevek