Znojenje

Odpravite neprijeten vonj z mešanico peroksida in vode

ud
13. 5. 2017, 14.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Še nedavno nas je zaradi neprijaznega vremena mrazilo in smo se zavijali v debela oblačila, prihod višjih temperatur pa prinaša s seboj druge nadloge: znoj in neprijeten vonj.

Profimedia
Odstranjevanje dlak pod pazduhami zmanjša neprijeten vonj.

Znojenje je resda naravno, a tudi zoprna nadloga. Vendar ne nepremagljiva. Zlahka jo zajezimo z domačimi ali kupljenimi lepotnimi in dišavnimi pripravki. V skrajnem primeru pa si lahko pomagamo s kirurškim posegom. Zoper znoj in smrad (če le nista preveč intenzivna) se lahko borite s povsem naravnimi sredstvi.

Telo in podpazduhe

Soda bikarbona učinkuje protibakterijsko in protivnetno. Poleg tega, da vpija vlago, običajno ne povzroča neprijetnih kožnih reakcij. Popršite se z njo pod pazduhami, po nogah in povsod, kjer se čezmerno znojite. Preizkusite mešanico hidrogen peroksida in vode, in sicer zmešajte eno čajno žličko peroksida (3 %) in eno skodelico vode. V pripravek pomočite mehko brisačo in se z njo obrišite pod pazduhami. To uniči nekatere bakterije, ki povzročajo smrad. Pod pazduhami si redno odstranjujte dlake. To preprečuje zbiranje bakterij, zmanjša potenje in tudi neprijeten vonj. Spremenite svojo prehrano. Včasih mastne jedi in močno dišeča živila (česen) puhtijo skozi kožne pore in povzročajo slab telesni vonj.

Roke, dlani

V pol litra vroče vode vlijte pet čajnih žličk jabolčnega kisa. Potopite roke v mešanico za 15 do 20 minut in to ponavljajte vsak dan naslednja dva tedna. Potenje se bo vidno zmanjšalo. Pripravite si domačo kremo za roke. Zmešajte štiri žlice glicerina, dve žlici limoninega soka in dve žlici špirita. S takšno kremo si namažite dlani po vsakem umivanju. Zelo učinkovit je tudi prah smukca (lojevca oziroma talka). Nanesite si ga na prste in dlani, potenje bo ponehalo. Ob tem pazite, da smukca ne vdihujete. Alkohol odpravi marsikatero zadrego s potnimi rokami. Vanj namočite kosem vate in podrgnite po dlaneh. Vendar ne pretiravajte z njim, saj lahko preveč izsuši kožo. Pri vseh pripravkih je pomembna zmernost. Nikar ne pretiravajte. 

Profimedia

Preprečite znojenje nog: super pet

PUDER: Preden si obujete nogavice in čevlje, posujte po nogah otroški puder. Pomembno je, da čevljev nikoli ne nosite na gole noge.

ČEVLJI: Ne nosite istih čevljev dva dni zapored. Po vsakem nošenju čevlje temeljito prezračite in osušite. Pa še to: kupujte usnjene čevlje in ne takšnih iz umetnih materialov.

Profimedia
Ingver

ČRNI ČAJ: Vsak dan si pripravite 30-minutno kopel za stopala iz črnega čaja. Ta čaj vsebuje tanin, polifenol, ki zapira znojne kanale in ubija bakterije, ki povzročajo smrad.

INGVER: Olupite srednje veliko ingverjevo korenino in jo potopite v pol litra vode. Takšno ingverjevo vodo vsak večer kot tonik nanesite na stopala. Učinkuje po treh tednih.

KOPEL: Enako učinkovita kot črni čaj je solna kopel. V umivalnik vode vsujte pol skodelice morske soli, dobro pomešajte in namakajte noge vsaj petnajst minut.