ZAŠČITITE SE

Strupi: skrivajo se v starih kavčih, poceni mesu in čistilih

nn
21. 4. 2017, 09.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Okoli nas je vse več strupov, ki niso nič drugega kot davek naglega razvoja. Da bi se zaščitili pred njimi, pa ni treba drastično spreminjati svojega življenja.

Dreamstime
S poceni sojo neznanega izvora tvegate, da je bila pripeljana iz ZDA, kjer škodljivi altrazin še vedno uporabljajo.

Za vas smo zbrali nekaj navodil, kako se izogniti najpogostejšim strupom. Najdemo jih v vsakdanjih predmetih in okolici.

BISFENOL A

Odkrili so ga v plastičnih stekleničkah, konzervah in celo v računih, ki jih dobimo na blagajnah. BPA škoduje možganom, znižuje plodnost, najbolj problematične pa so njegove posledice pri majhnih otrocih. V telesu povzroči pravo hormonsko zmedo. Zato uporabljajte steklene stekleničke. Hrano zamrznite v steklenih posodicah, ne segrevajte je v plastičnih posodah.

ALTRAZIN

Našli so ga v nekaterih žitih, še posebej v močno škropljeni koruzi in soji. Vpliva na plodnost, poškoduje pa tudi živčni sistem. Če prisegate na ekološko oziroma biološko pridelavo, se vam altrazina ni treba bati, če pa kupujete najcenejšo sojo neznanega izvora, tvegate, da je bila pripeljana iz ZDA, kjer altrazin še vedno uporabljajo. Vse vrste uvoženega (pa tudi domačega) sadja in zelenjave pred uporabo operite pod tekočo vodo.

Dreamstime
Zamenjajte stare aparate, ki lahko vsebujejo poliklorirane bifenile.

DIOKSINI

Dioksini so industrijski odpadki, ki se naberejo v maščobnem tkivu tako človeka kot živali. Morda ste že kdaj zasledili kratice PCDD, PCDF in TCDD – to so vsi slabi člani te nevarne družine. Povzročajo okrnjeno plodnost pri obeh spolih, rak dojke in prezgodnji razvoj v najstništvu. Da bi se jim izognili, zmanjšajte količino zaužitega mesa. Če je le mogoče, kupujte organsko, neposredno pri kmetih.

POLIKLORIRANI BIFENILI

Potrdili so jih že v raznih električnih aparatih in napeljavah, pa tudi v lepilih, fluorescentnih lučeh, žal tudi v zemlji in podtalnici. Kajpak so te organske kemikalije že zdavnaj prepovedali, a v nekaterih starih objektih in predmetih bi jih še vedno lahko odkrili. Povezujejo jih z rakom jeter in rakom želodca, pa tudi s težavami v endokrinem in nevrološkem sistemu. Zamenjajte stare električne napeljave.

FTALATI

Če se želite dodatno zaščititi pred ftalati, je dobro prevetriti tudi svojo zalogo v kopalnici. Izognili se jim boste namreč, če boste uporabljali sredstva za osebno nego brez vonja.

Evropski parlament je že leta 1999 prepovedal uporabo šestih vrst snovi za mehčanje plastike pri izdelavi igrač in proizvodov za nego otrok. A ftalate najdemo tudi v zavesah za prhanje, čistilih in nekaterih lepilih. Povzročijo okvaro jeter, ledvic ali mod. Še posebej škodljivi naj bi bili za razvoj moškega zarodka. Igrače, kupljene pri nas, sicer ne vsebujejo ftalatov, če kupujete drugod, pa raje dobro preverite pri prodajalcu. Uporabljajte čim bolj naravna čistila, kar je še zlasti pomembno v nosečnosti.

Dreamstime
Strupene ftalate, ki lahko povzročijo okvaro jeter, ledvic ali mod, najdemo tudi v zavesah za prhanje.

PERKLORATI

Odkrili so jih v raketnih in drugih pogonskih gorivih, pronicajo lahko vse do podtalnice. Povzročijo lahko hude težave s ščitnico, saj zmanjšajo njeno naravno danost izkoriščanja joda. Kako se zaščititi? Občutno si lahko pomagate, če jemljete multivitaminski pripravek z dodatkom cinka, joda in selena.

POLIBROMIRANI DIFENILETER

Najdete ga v starih kavčih, avtomobilskih sedežih, elektroniki in starih preprogah. Kemikalijo so sicer že davno prepovedali, a kar je starejše od leta 2000, si zasluži našo pozornost. Povzroča namreč težave pri delovanju možganov, zniža pa tudi delež spolnih hormonov.

TRIKLOSAN

Ni ga treba iskati s povečevalnim steklom, saj je na deklaracijskih listih protibakterijskih mil, zobnih past, sredstev za pomivanje posode in drugih domačih čistil. Vsi skušamo kupovati protibakterijska sredstva, ki zmanjšajo možnost okužbe z bakterijami. Žal pa je v večini teh triklosan, za katerega se je pri poskusih na živalih izkazalo, da lahko poruši naravni ritem izločanja moškega hormona testosterona, vpliva pa tudi na izločanje ščitničnih hormonov.