Kakovost življenja in počutje

Nova raziskava kaže na škodljive učinke kontracepcijskih tabletk

S.R.
20. 4. 2017, 14.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nova študija potrjuje, kar mnoge ženske trdijo že leta, in sicer, da je jemanje kontracepcijskih tabletk povezano s slabšo kakovostjo življenja in poslabšanjem telesnega blagostanja.

Profimedia
Tveganje za raka dojke upade takoj, ko prenehate jemati kontracepcijske tablete!

Rezultati dvojno slepe, s placebom nadzorovane klinične študije, ki so jo izvedli na medicinski fakulteti Karolinska Institute na Švedskem, kažejo, da so zdrave ženske, ki so tri mesece jemale kontracepcijske tabletke z vsebnostjo etinilestradiola in levonorgestrela, poročale o zmanjšanju kakovosti življenja ter slabšem razpoloženju in fizičnem počutju. Ti rezultati tako potrjujejo pretekle raziskave in nepreverjene trditve, da se ženske srečujejo s škodljivimi stranskimi učinki kontracepcijskih tabletk. Na drugi strani v okviru študije niso našli dokazov, da bi te tabletke povzročale depresijo.

»Kljub dejstvu, da glede na oceno po svetu kontracepcijske tabletke uporablja 100 milijonov žensk, danes o njihovih učinkih na zdravje žensk vemo presenetljivo malo,« pravi vodja raziskave Angelica Linden Hirschberg.

Njena ekipa se je zato odločila proučiti 340 zdravih žensk v starosti med 18 in 35 leti, ki so tri mesece prejemale kontracepcijske tabletke ali pa placebo. Študija je bila dvojno slepa, kar pomeni, da vrste tablete, ki jo je prejela posameznica, niso poznali niti zdravniki niti prejemnica.

Ženske so na začetku in koncu študije opravile splošni zdravniški pregled ter izpolnile dve priznani anketi o splošnem dobrem počutju in simptomih depresije. Raziskovalci so te rezultate na koncu primerjali.

Rezultati

Ženske, ki so jemale kontracepcijske tabletke, so za razliko od skupine s placebom po koncu študije poročale o znatno nižji kakovosti življenja. To je veljalo tako za splošno kakovost življenja kot tudi za posamezne vidike, kot sta samonadzor in raven energije. Ni pa bilo opaziti znatnega povečanja na področju simptomov depresije.

Čeprav je to dober korak k boljšemu poznavanju učinkov teh tabletk, raziskovalci opozarjajo, da so bile te spremembe razmeroma majhne, zato jim zaenkrat ne bi smeli dajati prevelikega poudarka, pri čemer ugotovitve veljajo samo za tabletke, ki vsebujejo etinilestradiol in levonorgestrel. Poleg tega je študija zajela samo trimesečno obdobje, za natančnejše podatke bo treba izvesti dolgoročnejšo študijo.