Zdravljenje demence

Strokovnjaki navdušeni nad "čudežnim zdravilom" za možgane

M.K.
20. 4. 2017, 17.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Znanstveniki upajo, da so odkrili zdravilo, ki lahko ustavi nevrodegeneratvina obolenja možganov, vključno z demenco.

Profimedia
Raziskovalci so v zadnjih štirih letih testirali že več kot 1000 obstoječih zdravil, ki bi lahko učinkovala proti odmiranju možganskih celic.

Leta 2013 je ekipa britanskega sveta za medicinske raziskave (MRC) prvič ustavila umiranje možganskih celic pri živalih. Vest o tem je takrat hitro postala naslovna novica svetovnih medijev.

Toda sestavine, ki so jih uporabili, niso bile primerne za uporabo pri ljudeh, saj so povzročale poškodbe organov. Zdaj pa so raziskovalci odkrili dve vrsti zdravil, ki bi lahko imele enake zaščitne učinke in sta hkrati tudi dovolj varni za uporabo pri ljudeh.

"To je res vznemirljivo," je povedala profesorica Giovanna Mallucci s toksikološkega oddelka MRC v Leicesteru. Rada bi čim prej začela s kliničnimi testiranji na pacientih, ki so zboleli za demenco in pričakuje, da bi lahko že v dveh do treh letih ugotovili, kako zdravilo učinkuje pri ljudeh.

Zakaj bi lahko delovalo?

Profimedia
Demenco povzročajo bolezni možganov, najpogosteje Alzheimerjeva bolezen, zaradi katere prihaja do pospešenega odmiranja možganskih celic.

Nov pristop se osredotoča na naravne obrambne mehanizme, ki so vgrajeni v naše možganske celice. Ko virus napade možgansko celico, ta sproži tvorbo viralnih proteinov. Celica se na to odzove z ustavitvijo tvorjenja skoraj vseh proteinov, da bi tako ustavila napredovanje virusa. Za mnoge nevrodegenerativne bolezni je značilno tvorjenje lažnih proteinov, ki sprožijo enako obrambo, vendar z veliko hujšimo posledicami.

Možganske celice za toliko časa ustavijo tvorjenje takšnih proteinov, da se izstradajo do smrti. Ta proces, ki se ponavlja v nevronih celotnih možganov, lahko uniči gibanje, spomin, ali pa celo ubija, kar je odvisno od bolezni. Domnevajo, da se to dogaja v številnih oblikah nevrodegenerativnih procesov, tako da bi varno prekinjanje takšnih delovanj pozitivno vplivalo na zdravljenje širokega spektra obolenj.

V prvotni raziskavi so strokovnjaki uporabili sestavino, ki je preprečila obrambnemu mehanizmu, da bi deloval navznoter. Tako so ustavili napredovanje prionske bolezni pri miših – kar je bil prvi primer, da so pri kakšni živali uspeli ustaviti nevrodegenerativno bolezen.  

Nadaljnje raziskave pa so pokazale, da bi s takšnim pristopom lahko ustavili napredovanje več različnih degenegrativnih obolenj. Odkritje so opisali kot "prelomno točko" na tem raziskovalnem polju, čeprav so bile uporabljene sestavine strupene za trebušno slinavko.

Varna zdravila

Od leta 2013 je raziskovalna skupina testirala že več kot 1000 obstoječih zdravil, tudi na človeških celicah in pri miših. Pri dveh od teh zdravil se je pokazalo, da preprečujeta tako nastanek demence kot tudi prionske bolezni, z zaustavitvijo odmiranja možganskih celic. Kot je za novičarski portal BBC povedala Prof. Malluccijeva, sta obe delovali zelo zaščitno in sta "preprečili izgubo spomina, paralizo in disfunkcije možganskih celic."

Bolj znan od obeh je trazodon, ki ga že uporabljajo za zdravljenje pacientov z depresijo. Druga sestavina, DBM, pa se testira pri bolnikih z rakom.

"Čas je za klinične preizkuse, da ugotovimo, ali lahko dosežemo podobne učinke tudi pri ljudeh. Verjetno ne bomo mogli popolnoma ozdraviti teh bolezni, vendar, že če ustavimo njihovo napredovanje, lahko Alzheimerjevo bolezen spremenimo v nekaj povsem drugega, v bolezen, s katero je mogoče živeti," je povedala Malluccijeva. Toda, čeprav je trazodon zdravilo, ki je že v uporabi, dodaja: "Kot zdravnica in znanstvenica pa moram ljudem svetovati, da počakajo na rezultate testiranj."

Če bodo nadaljnje raziskave in testiranja pokazali podobne učinke tudi po kliničnih preizkusih pri ljudeh, bi lahko tako trazodon kot DBM pomenila velik korak naprej, so prepričani njeni strokovni kolegi. In ker je eno od zdravil že v uporabi pri zdravljenju depresije, bi se čas, ki je potreben od laboratorijskih raziskav do farmacevtske proizvodnje, lahko dramatično skrajšal.