Zavarujmo se

Čistilna akcija brez kihanja in smrkanja

pr
20. 3. 2017, 10.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vsako leto več ljudi smrka, kiha in se solzi. Dražijo nas cvetni prah, živalska dlaka, prah in pršice. Zato svoj dom spremenimo v čisto oazo, kjer bomo varni pred napadi alergenov.

Profimedia
Pri čiščenju ne pozabimo na kotičke, kamor nam pogled ne seže.

Z nekaj našimi nasveti, ki smo jih zbrali od pridnih gospodinj, bo vaš trud bogato poplačan v kar najkrajšem času, zdravje pa vam bo hvaležno.

2

generalni čiščenji doma na leto bi po priporočilu strokovnjakov morali opraviti.

Sesanje in brisanje 

Stanovanje vsak dan temeljito posesajmo, in če je le mogoče, odstranimo debele preproge, kjer se umazanija tako rada zadržuje. Potem tla pobrišimo z mokro krpo in ustreznim čistilom, ki nam ne bo dražil občutljivih oči in nosne sluznice. Prah, ki se nabira po kotih in na policah, obrišimo z metlico. Tudi poteg z mokro krpo po kotih ne bo škodoval.

Čiščenje vzmetnic

Vzmetnice, ki nam že nekaj let služijo, so pravo gojišče pršic. Zato je treba vzmetnice vsaj enkrat na leto temeljito posesati in prezračiti. Enkrat na teden menjajmo posteljnino in se pri pranju raje izognimo uporabi agresivnih praškov in mehčalcev.

Bakterije, ki se nabirajo v skritih kotičkih vašega doma, so najpogostejši vzrok za alergije. Pravo gojišče je v krpah, gobicah in metlah, s katerimi čistite.

Zračenje stanovanja

Ni ga čez svež zrak v stanovanju, vendar pa s tem vnašamo tudi cvetni prah. Zato se temu raje izognimo oziroma zračimo tik po dežju. Na okna stanovanja, zlasti v spalnici, namestimo posebne mreže ali zračne filtre, ki ne prepuščajo pelodnih zrn.

Skriti lovilci prahu

Prah in umazanija se nabirata tudi na predelih, na katere navadno pozabimo. Umetno cvetje očistimo tako, da ga položimo v vrečo skupaj s soljo in pretresemo. Prah se bo oprijel soli in cvetje bo spet čisto. Glavnike in krtače lahko očistimo tako, da jih namočimo v korito s toplo vodo, v katero smo dodali kuhinjsko sodo in belilo. Po petih minutah glavnike obrišemo in posušimo.

Profimedia
Na zdravo domače okolje lahko negativno vplivajo tudi strupena čistila.

Sedežno garnituro globinsko očistite vsaj dvakrat letno. V njej se namreč skrivajo pršice in njihovi iztrebki, znoj, alergeni, spore plesni, bakterije in virusi ...

Okrasne sveče očistimo tako, da košček vate namočimo v čistilni alkohol in z njim obrišemo sveče.
Stare fotografije očistimo tako, da jih zdrgnemo s koščkom kruha.
Klimatske naprave naj enkrat na leto očisti profesionalni servis, saj so pravo gojišče umazanije.