Vaje

Vadba namesto očal za dober vid

ud
19. 3. 2017, 15.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

K boljšemu vidu pripomoreta pravilna prehrana in čim več gibanja, pa tudi sončna svetloba, sprostitev in pravilno dihanje. In ne pozabite, oči morate redno uriti!

Profimedia
Za dober vid je potrebna dobra prekrvavljenost, kar lahko dosežete s telovadbo.

Dobro prekrvljene oči so preskrbljene z vsemi potrebnimi vitalnimi snovmi. Najprimernejše sredstvo za dobro prekrvitev telesa je zagotovo redno ukvarjanje s športom. S telesno dejavnostjo namreč urite tudi očesne mišice. Oči namreč spremljajo vsak gib in tako preprečujejo, da bi mišice postale toge.

Privoščite si očesno kopel

Dve krpici iz gaze namočite v mlačno tekočino, ju rahlo ožemite in za 15 minut položite na zaprte oči. Pred tem odstranite ličila. 

Sončna svetloba 

Oči potrebujejo sonce, zrak, svetlobo. Dolgotrajno bivanje v zaprtih prostorih lahko vid oslabi, zato sebi in svojim očem redno privoščite sprehod. Pri tem zablodite s pogledom v daljavo in opazujte nebo. Razpršena svetloba z oblaki prepredenega neba pomirja in sprošča ter je očem še posebno prijetna. Svetloba je, seveda če ni premočna in če ne seva naravnost v oči, hrana za vidne celice. Udobno se usedite na prostor, obsijan s soncem, zaprite oči in se za 10 do 15 minut prepustite sončnim žarkom. Med sončenjem od časa do časa narahlo zaokrožite z zrklom in nekoliko premaknite glavo, tako da se bo vpadni kot svetlobnih žarkov spreminjal. Občutili boste, kako toplota prodira skozi oči in spodbuja prekrvitev. Najprimernejše za to vajo je jutranje sonce. Nikoli je ne izvajajte opoldne, ko je sonce najmočnejše, saj si utegnete ožgati veke.

Profimedia
Vaj na prostem ne izvajajte, ko je sonce močno, saj lahko oči poškodujete.

Koristne vaje za krepitev oči 

Položite dlani na oči. To sprošča in osvežuje oči ter hkrati pomirja živčevje. Je tako koristna vaja, da jo je dobro opravljati po pet do 10 minut dvakrat na dan. Pomagajo tudi zeljnati obkladki. Ajurvedski zdravniki priporočajo naslednji recept za bistre oči: dva lista svežega zelja položite v vrelo vodo, da se zmehčata, nato ju malo ohladite in položite na zaprte veke. Čez deset do 15 minut obkladka odstranite in si umijte predel oči.