Še kar je živ

Kri rastlin: Naravna snov proti raku?

Milka Krapež/Zarja
31. 3. 2017, 17.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ko je Irec Danny McDonald leta 2013 v predelu želodca začutil hude bolečine, je bil prepričan, da mu je počila želodčna razjeda.

Profimedia

Takoj so ga odpeljali na urgenco, saj bi lahko zaradi tega izkrvavel. Vendar ni bila počena razjeda, ampak nekaj mnogo hujšega: napredovali rak želodca v končni fazi. Dannyju so napovedali le še nekaj mesecev življenja. Od takrat so minila štiri leta, Danny pa je še kar živ.

Zgodbo so objavili skoraj vsi irski in britanski časopisi, povzeli pa so jo tudi mediji po vsem svetu. Danny je namreč svojo zgodbo sam opisal in jo opremljeno s fotografijami objavil na svetovnem spletu. Potem ko so ugotovili, kaj mu je, so mu priporočili običajno kemoterapijo in obsevanje, vendar ne zato, da bi se pozdravil, ampak da bi mu zadnje dneve življenja nekoliko olajšali. Danny si je vzel nekaj časa za premislek. Zdelo se mu je, da kemoterapije ne bi prenesel, navsezadnje je bil star čez 70 let. Poizvedoval je naokrog, spraševal prijatelje in znance in se na koncu odločil, da zavrne zdravljenje, ki so mu ga predlagali. Danny je opazil, da so bili zdravniki nejevoljni, a šlo je za zadnje dni njegovega življenja. Odločil se je namreč, da bo poskusil z naravno terapijo z rastlinami.

Danny je vse življenje kmetoval. Rastline so mu blizu, zna ravnati z njimi. Slišal je mnogo zgodb o tem in onem rastlinskem zdravilu, toda največji vtis je nanj naredila pšenična trava, oziroma sveže iztisnjen sok iz te trave. O pšenični travi je bilo tudi pri nas že marsikaj napisanega in povedanega. V tujini so njeno učinkovanje podrobneje raziskali, toda o tem pozneje. Danny je torej začel gojiti pšenično travo in si jo je sam iztiskal v sok. Raste lahko na okenski polici v zabojčku, porežeš pa jo, ko požene prve zelene liste oziroma ko je visoka od 25 do 30 centimetrov. Sprva je Danny popil le po en kozarec soka na dan. Po enem tednu je začutil olajšanje, pekoče bolečine v želodcu so bile veliko manjše. Počasi je odmerek soka povečeval. Po enem mesecu bolečin ni bilo več. Bil je prepričan, da se njegovo telo zdravi. Zatem je količino še naprej povečeval, dokler ni prišel do sedmih kozarcev na dan. Da mu gre na bolje, je sklepal tudi po tem, da je pridobil nekaj kilogramov. Namesto prejšnjih 52 kilogramov jih je imel spet bolj zdravih 66. Imel je več moči, počutil se je zdravega. Na posnetkih na spletu vsem ljudem razlaga, kako je gojil pšenično travo. Pravzaprav jo goji še danes in še vedno pije njen sok. Nič pa ni napisal o tem, kaj so mu rekli zdravniki, ko je prišel na pregled – če je sploh šel.

Resnica ali prevara?

Je zgodba mogoča, verjetna? Ali pa je še ena od prevar in ljudi navaja, da bi si kupovali prah, narejen iz izsušene pšenične trave, in bi verjeli v ozdravitev? Danny je sam pokazal, kako goji pšenično travo, torej ne gre za prodajanje še enega izdelka, ki naj bi imel »čudežno« moč. Da je narava čudežna in da lahko hudo bolnim ljudem precej pomaga, je dejstvo. Tudi znanost se je s pšenično travo veliko ukvarjala. Njena sestava kaže, da je zelo zdravilna zlasti za bolno telo, ki potrebuje pomoč. Približno 60 gramov soka pšenične trave vsebuje toliko hranil kot dva kilograma najboljše ekološko pridelane zelenjave. Vsebuje na primer dvakrat več vitamina A kot korenje in veliko več vitamina C kot pomaranče. Poleg tega vsebuje cel kompleks vitamina B, pa tudi kalcij, fosfor, magnezij ter kalij in natrij v uravnoteženem razmerju. V njem je veliko beljakovin in aminokislin. Deluje kot močno razstrupljevalo, kar posebej velja za jetra in kri. Slednje je za bolnike še posebno pomembno.

Klorofil je kri rastlin

Sok pšenične trave ima med drugim tudi veliko klorofila, ki je pomemben za tvorbo kakovostnih krvnih celic. Je prva snov, ki jo tvori svetloba, in ima več zdravilnih lastnosti kot katera koli snov. Vse oblike življenja na našem planetu izvirajo iz sonca. Samo rastline pa so sposobne sončno energijo spremeniti v klorofil s procesom, ki se imenuje fotosinteza. Klorofil je znan kot kri rastlin. Prav to rastlinsko hranilo pa je tisto, kar potrebujejo naše celice, da se zdravijo in ostanejo zdrave. Sok pšenične trave je torej nekakšna tekoča sončna svetloba. Klorofil je po zgradbi podoben krvi. S tem, da pomaga tvoriti kakovostne krvne celice, pripomore, da kri dobi več kisika. Kisik pa je tisto, česar rakave celice ne prenesejo. V okolju, v katerem je dovolj kisika, ne morejo preživeti. Poleg tega klorofil odstranjuje strupe iz telesa, predvsem težke kovine, in je ena najboljših snovi za čiščenje prebavil. Posebno dobro vpliva na zdravje jeter (in krvi, kot rečeno). Poleg tega znižuje povišan krvni tlak, zmanjšuje vnetje, je naravni analgetik in veže strupe, da se lahko odplavijo iz telesa.

Najboljši je sveže iztisnjen sok

Sok pšenične trave je treba popiti takoj, ko smo ga iztisnili, oziroma najpozneje v 15 minutah. Samo tak je bioelektričen, to pomeni, da njegova energija vibrira na visokih frekvencah, kar je njegova življenjska moč. Te visoke vibracije delujejo tako, da se lahko celice obnavljajo. Poleg tega lahko preprečijo poškodbe DNK in varujejo telo pred prezgodnjim staranjem in poškodbami celic. Zato je pitje tega soka primerno za vse, tudi za sicer zdrave ljudi, le da ga ti potrebujejo dosti manj. Na spletnih straneh znanega ameriškega zdravnika (draxe.com) najdemo tudi podatek, da sok pšenične trave vsebuje veliko aminokislin in encimov, ki so potrebni za presnovo in prebavo. Encimi so za ta sistem izredno pomembni. V življenju jih ima vsak človek omejeno količino. Prav tako pa jih vsebuje tudi hrana, vendar samo surova. Če uživamo kuhane ali pečene jedi, nam te s svojimi encimi ne morejo več pomagati, zato telo troši svoje encime, kar pomeni, da jih imamo z leti vse manj, posledično pa slabita presnova in prebava. Drugače povedano, telo vse težje vsrka zanj pomembna hranila.

Koristno delovanje potrjuje tudi znanost

Raziskave so pokazale, da sok pšenične trave proti raku verjetno učinkuje tako, da spodbuja celično smrt (tako imenovano apoptozo rakavih celic). Po raziskavi, ki so jo opravili v Izraelu, se lahko sok pšenične trave učinkovito uporablja pri holističnem (celostnem) zdravljenju rakavih bolnikov, kar velja tudi za tiste, ki se obenem zdravijo s kemoterapijo. Prav tako se lahko uporablja za preprečevanje raka. Po tej raziskavi je koristnost povezana predvsem z izboljšanim delovanjem imunskega sistema, kar vključuje uravnavanje aktivnosti in boj proti oksidacijskem stresu, ki sicer pripomore k mutaciji celic (da postanejo rakave). Kar pa zadeva kemoterapijo, pomaga zmanjšati neželene stranske učinke, za katere je znano, da so pri taki terapiji zelo obremenjujoči za telo. Tako na primer zmanjšuje utrujenost, izboljša vsrkavanje hranil in preprečuje pomanjkanje pomembnih snovi za zdravje telesa. Sok pšenične trave je torej koristen za bolnike z rakom, vendar raziskave kažejo tudi, da si z njim lahko pomagajo tudi drugi bolniki, ki imajo težave z imunskim sistemom: bolniki z revmatoidnim artritisom, ulceroznim kolitisom, krvnimi boleznimi, sladkorno boleznijo in debelostjo.