Zobje

Kakšna je dobra zobna pasta za vaše otroke

ud
29. 3. 2017, 20.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Večina otrok se izogiba umivanju zob. A pri navajanju na tako pomembno higieno pomagajo razne zvijače staršev in seveda skrbno izbrana zobna krema.

Profimedia
Z nepravilno tehniko čiščenja lahko zobe poškodujemo.

Včasih so bile na voljo samo zobne kreme za odrasle in tiste za majhne otroke, zadnja leta pa so se na trgu pojavile še zobne kreme za malo starejše otroke. Zadnji dve vrsti se razlikujeta predvsem po količini fluorida, tega ima seveda najmanj krema za najmlajše. Strokovnjaki so namreč kreme sestavljali ob upoštevanju, da otrok med umivanjem kar nekaj zobne kreme poje. Zadnja leta so v javnosti zakrožile informacije, kako nevaren je fluorid, a kot poudarjajo zobozdravniki, je še vedno izjemno učinkovit odstranjevalec zobne gnilobe.

Cink nima nobene vloge

Cink spada sicer med elemente, ki so nujno potrebni za delovanje človeškega telesa, in proizvajalci ga radi dodajajo zobnim kremam ter ustnim vodicam za odrasle, ker preprečuje neprijeten zadah, nastajanje oblog in zobnega kamna ter celo spodbuja celjenje manjših razjed na dlesnih. Vendar ga otroci dobijo dovolj s hrano, zato ga ni treba dodajati še v izdelke za čiščenje zob. Otroški izdelki za čiščenje zob naj cinka sploh ne bi vsebovali, saj bi ga tako otroci zlahka zaužili preveč. K sreči ga zobne kreme, ki jih lahko kupite pri nas, ne vsebujejo.

Profimedia
Otroške kreme imajo manj abrazivnih snovi kot tiste za odrasle.

Zobna krema brez sladkorja?

Kako je možno, da to piše na zobnih kremah, če pa je znano, da sladkor škodi zobem, in bi ga tako ali tako še najmanj pričakovali v zobnih kremah. Takšne oznake na zobnih kremah vsekakor pomenijo slabšo kakovost kreme.

Čiščenje zob

Zobe čistijo čistilna sredstva in tenzidi, ki poskrbijo, da se zobna krema peni. Čistila v zobnih kremah odstranjujejo zobne obloge in prav tako očistijo obarvane zobe, ki so posledica uživanja hrane in pijače. Obloge na zobeh bi lahko teoretično očistili tudi s krtačo in vodo.