Zdravo in prijetno

Popoldanski dremež je ključ do sreče

B.K.
31. 3. 2017, 10.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kratek popoldanski dremež viša zadovoljstvo v življenju, kaže nova raziskava.

Dreamstime
Dremež

Študija britanskih raziskovalcev iz Univerze v Hertfordshiru kaže na to, da lahko dremeži krajši od 30 minut izboljšajo naše počutje in zmogljivosti.

»Prejšnje raziskave so pokazale, da dremeži krajši od 30 minut izboljšujejo koncentracijo, produktivnost in kreativnost, novi izsledki pa kažejo, da prav tako postanemo srečnejši, če na kratko zadremamo,« je dejal profesor Richard Wiseman iz raziskovalne ekpie.

Študija je prav tako ugotovila, da so ljudje, ki dremajo dlje kot pol ure, v povprečju manj srečni ne le od teh, ki dremajo slabe pol ure, ampak tudi od tistih, ki popoldan sploh ne zatisnejo oči.

profimedia

V raziskavi je sodelovalo več kot 1000 ljudi iz vseh starostnih skupin, rezultati pa so pokazali, da se je srečne počutilo 66 odstotkov tistih, ki si popoldan vzamejo kratek počitek, 60 odstotkov tistih, ki sploh ne počivajo in 56 odstotkov tistih, ki popoldan zadremajo za dlje časa.

Čeprav obstajajo močni dokazi za to, da popoldanski počitek pomaga pri produktivnosti in kreativnosti pa je to še vedno tabu tema za večino delovnih mest. Le 11 odstotkov sodelujočih je namreč reklo, da lahko na delovnem mestu popoldan zadremajo.

»Večja količina raziskav kaže, da kratkotrajni počitek izboljša storilnost. Mnogo izjemno uspešnih podjetij, kot sta denimo Ben & Jerry’s in Google, ima nameščene namenske prostore za dremež,« je še komentiral Wiseman.